POLITIČKA KRIZA

Šeks: 'Vjerujem da HDZ i SDP neće prijeći rub i sunovratiti hrvatsku demokraciju u provaliju'

 CROPIX

Hrvatski politički veteran Vladimir Šeks komentirao je za N1 političku krizu u Hrvatskoj i moguću ustavnu blokadu koja bi se mogla dogoditi ako se uskoro ne izaberu ustavni suci.

- Nakon 18. lipnja će stvari biti potpuno jasne, ili će Karamarko ostati u Vladi, a njegov ostanak u Vladi znači izlazak iz Vlade Bože Petrova i najvjerojatnije i ostalih ministara. Ukoliko situacija bude takva da Karamarko bude opozvan, tek tada nastupaju lomovi u vladajućoj strukturi, što vodi do parlamentarnih izbora - kazao je Šeks i dodao kako će ključni moment biti odluka Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa.

- Ako Povjerenstvo potpuno i bezuvjetno oslobodi Karamarka bilo kakve odgovornosti, tada je to mogućnost da i oni zastupnici Mosta, ali i drugi zastupnici koji se još kolebaju, kažu da nije bilo sukoba interesa te da će glasovati za opstanak Karamarka u Vladi. Ukoliko pak bude situacija da bi Povjerenstvo utvrdilo da se radilo o izrazito teškom obliku sukoba interesa, tada će to biti vjetar u leđa da glasaju protiv Karamarka. Treća je varijanta da bude blagi prijekor upućen prema prvom potpredsjedniku, baš kao u slučaju s predsjednicom Republike, da nije bio u sukobu interesa, ali da načela najviših nositelja javne vlasti i privatni interes nisu bila u potpunoj koliziji. Tada to daje mogućnost da oni koji se protive opozivu idu u tom smjeru.

Šeks smatra da ova Vlada ne može opstati bez Tomislava Karamarka.

- Zato što to HDZ radi digniteta i političkog dostojanstva ne može prihvatiti. Vrlo je teško očekivati, čak i kad bi se dogodilo stajalište HDZ-a, što je bilo izraženo na Općem saboru, da potpredsjednik nema nikakve kolizije, nikakvog moralnog prijestupa i da su sve to medijske spekulacije i napadi određenih interesnih skupina, ja sumnjam da će i u slučaju kada bi Povjerenstvo utvrdilo sukob interesa, da bi i tada HDZ stao iza svoga predsjednika stranke, i da ne bi došlo do opoziva.

I Šeks smatra da sada slijedi lov na zastupnike Mosta 'da ih se privoli da promijene svoje stajalište'.

- HDZ će, pretpostavljam, uvjeravati pojedine pripadnike Mosta da to ne rade, jer će time glasovati u budućnosti i za opoziv sebe, jer HDZ neće na to pristati. Neće žrtvovati predsjednika stranke, doći će do novih izbora, a Most može očekivati barem 50 posto slabiji uspjeh nego na prošlim izborima.

Šeks vjeruje kako će se HDZ i SDP dogovoriti oko ustavnih sudaca.

- Teško je vjerovati da bi bili toliko neodgovorni, da bi bili u tom vidu kratkovidni i nemarni da bi se ponašali u skladu s jednim zloćudnim nemarom koji bi doveo do ustavne, političke i državne krize. Moglo se riješiti puno ranije, ali sada se nalaze pred rubom ponora, ja vjerujem da neće prijeći i neće sunovratiti hrvatsku demokraciju u provaliju. Kad bi se tako dogodilo da Sabor zločinačkim nemarom prokocka svoju državničku ulogu, postoje drugi mehanizmi, a to je uloga predsjednice i njezine ustavne ovlasti, da se brine za stabilnost državne vlasti.

Šeks je komentirao i istup europarlamentarca Andreja Plenkovića za kojeg je svojedobno kazao da bi bio izvrstan kandidat za predsjednika HDZ-a.

- On je dao dobre razloge zašto se nije uključio, jer bi uključivanje moglo značiti i destabilizaciju stranke i Vlade, stoga on pod jednom cijenjenom političkom i osobnom odgovornošću nije išao za time. Da je bio izabran, to bi značilo da bi Karamarko morao odstupiti i iz Vlade, što bi uzrokovalo dodatne turbulencije i u stranci i u Vladi - kazao je.

Kazao je kako se već uključio u politiku preko Hrvatskog generalskog zbora, koji radi na Zakonu o braniteljima i njihovim obiteljima, kao i o statusu vojnika HVO-a koji su izloženi progonima u BiH.

- Zalažemo se i za to da se u dnevni red Sabora stavi položaj Hrvata u BiH, želimo da se temeljito raspravi ta situacija - zaključio je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. svibanj 2024 12:14