ŠEF USTAVNOG SUDA

Šeparović se javio prvi put nakon presice: ‘Pogledajte pažljivo što sam rekao 18. ožujka. Ponovit ću...‘

Dao je izjavu za Al Jazeera Balkans

Miroslav Šeparović 

 Dragan Matic/Cropix

Prvi put od kontroverzne presice u petak, 19. travnja, oglasio se predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović.

U izjavi za Al Jazeeru Balkans, Šeparović je ponudio objašnjenje o stavu Ustavnog suda. Podsjećamo, mnogima je bilo problematično što je Šeparović 18. ožujka, kada je Ustavni sud prvi put upozorio Milanovića, rekao da nakon izbora Predsjednik može biti mandatar nove vlade ukoliko tako odluče birači i ako u tom kontekstu završe postizborni pregovori.

"Ali pogledajte pažljivo uz dodatak ‘ako se bude držao Ustava i zakona‘, istaknuo je Šeparović. "Isto sam tada najavio da je teoretski moguće i poništenje izbora, poništenje odluke o davanju mandata i odluke sabora o izglasavanju povjerenja vladi ako ne bude poštivao upozorenje Ustavnog suda.

Nakon toga nije poštivao Ustav, nije poštivao upozorenje, nije odmah dao ostavku, već je sudjelovao u kampanji kao premijerski kandidat i otvoreno govorio da neće poštivati upozorenje Ustavnog suda. Takvim postupanjem sam se je isključio od mogućnosti da bude budući mandatar", rekao je Šeparović novinaru Al Jazeere Balkans Goranu Latkoviću.

"Ne može biti mandatar osoba koja postupa suprotno Ustavu i odlukama Ustavnog suda. Nitko na protuustavnom ponašanju ne može ostvarivati korist za sebe. Dakle, nema nikakvih kontradikcija u stavovima Ustavnog suda i mene, već se radi o dosljednoj obrani temeljnih ustavnih vrednota, a osobito vladavine prava", zaključio je predsjednik Ustavnog suda.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 22:35