HOĆE LI SVE BITI SPREMNO 1.1.?

ŠEST DANA PRIJE POČETKA RADA Propala generalka fiskalizacije: Srušio se sustav Porezne uprave

Iz Ministarstva financija poručili su da u siječnju neće rigorozno provoditi zakon, ali da od veljače na teren izlazi 750 inspektora
 Srećko Niketić/CROPIX

ZAGREB - Prije nekoliko dana uredno smo kupili fiskalne blagajne koje smo danas povezali sa sustavom Ministarstva financija i Porezne uprave, ali podaci o izdanim računima uopće nisu došli do nih jer im je pao sustav, prepričava Joško, konobar jednog zagrebačkog kafića, prvi neuspio pokušaj puštanja u rad fiskalnih blagajna.

Nakon što se uređaj u nekoliko navrata odbio surađivati sa serverom Porezne uprave, Joško je nakon duljeg čekanja uspio dobiti operatore u Poreznoj upravi koji su mu objasnili da se server srušio, savjetovavši ga da podatke pokuša poslati sutra. Riječ je o probnom umrežavanju sa sustavom Porezne uprave koji je pet dana prije službenog uvođenja još uvijek nespreman za primanje veće količine podataka.

U Poreznoj su upravi još prije nekoliko tjedana najavili da će 27. prosinca servis za zaprimanje podataka biti dostupan, o čemu su obavijestili sve obveznike fiskalnih kasa, ali čini se da se plan zbog tehničkih problema izjalovio. U dosadašnjim testnim pokušajima pokazalo se da su podaci iz ugostiteljskog objekta u velikom broju slučajeva putovali više od 10 minuta, što je daleko od najavljenih tek nekoliko sekundi razmjene podataka između obveznika fiskalnih kasa i servera poreznika. Teško je očekivati da će mušterija samo na račun strpljivo čekati desetak minuta. U Poreznoj upravi se nitko nije javio niti nakon sat vremena čekanja na slobodnog operatera, dok su iz Ministarstva financija obećali odgovor koji do zaključenja broja nije došao.

Zakon o fiskalizaciji poslovanja s gotovinom koji bi na snagu trebao stupiti s 1. siječnjom 2013. predviđa uvođenje fiskalnih blagajni koje su internetskom vezom izravno povezane s Poreznom upravom. Prema posljednjim podacima, takvih je obveznika ukupno 22.000, od čega je više od polovice ugostitelja koji su se i najviše pobunili protiv fiskalnih blagajni, obrazlažući da će ih većina biti primorana zatvoriti lokale.

Nije zanemariva niti cijena uvođenja fiskalnih blagajni koja se kreće od 2.000 do 7.000 kun a. Iz Ministarstva financija poručili su da u siječnju neće rigorozno provoditi zakon, ali da od veljače na teren izlazi 750 inspektora čiji će zadatak biti pronaći one koji nisu uveli fiskalne blagajne. Takve pak, čekaju velike kazne koje se kreću i do pola milijuna kuna. Pod uvjetom, naravno, da sustav do 1. siječnja i profunkcionira.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. svibanj 2024 10:40