BITKA ZA SKRBNIŠTVO

SEVERINA ODVJETNICU PRIJAVILA KOMORI 'Prevarila me, dala sam joj povjerljive informacije, a ona ih je iskoristila protiv mene'

Odvjetnička komora provjerava Matijević Vrsaljko u dva postupka: 1. Bila je savjetnica Severini, pa je zastupala Popovića; 2. Snimala je dvije djelatnice Centra za socijalnu skrb
 Bruno Konjević/EPH

Povodom disciplinske prijave Severine Kojić u Hrvatskoj odvjetničkoj komori pokrenuta su dva disciplinska postupka protiv odvjetnice Ljubice Matijević Vrsaljko i to kao pravne zastupnice njezina bivšeg partnera Milana Popovića s kojim vodi više sporova oko srbništva nad njihovim sinom Aleksandrom Popovićem. U obje prijave pjevačica tvrdi da je odvjetnica Matijević Vrsaljko počinila teške povrede odvjetničkog kodeksa.

Kao povod prvoj prijavi Severina Kojić navodi da joj je 2013. godine odvjetnica Matijević Vrsaljko pružala pravnu pomoć i davala pravne savjete.

Sukob interesa

Pritom se, ističe Severina u prijavi, vrlo detaljno upoznala sa situacijom, odnosima između nje i Popovića, te dobila povjerljive informacije o odnosima s bivšim partnerom koji se izravno tiču pitanja skrbništva nad djetetom. No, Severina je nije angažirala za zastupanje na sudu nego je punomoć potpisala drugom odvjetničkom uredu.

Ipak, Matijević Vrsaljko ostala je angažirana u istom slučaju, ali kao odvjetnica dječakova oca, Milana Popovića koji joj je 2015. potpisao punomoć. Time je, tvrdi u prijavi, ušla u sukob interesa jer zastupajući Popovića koristi povjerljive informacije koje joj je dala Severina.

Ranko Suvar/CROPIX

Ljubica Matijević Vrsaljko (Foto: Ranko Suvar/CROPIX)

Nema optužnice?

Povod drugoj prijavi je ponašanje odvjetnice Matijević Vrsaljko u Centru za socijalnu skrb u Zagrebu, podružnici Črnomerec, gdje je, kako tvrdi Severina, Popovićeva odvjetnica vrijeđala, omalovažavala, optuživala i nezakonito snimala zaposlenice Centra.

U Hrvatskoj odvjetničkoj komori potvrdili su nam zaprimanje obje prijave i kazali da su povodom njih 15. ožujka pokrenuti disciplinski postupci.

- Nemam spoznaja o tome da bi se protiv mene u Odvjetničkoj komori pokrenuli postupci. Znam da je gđa Severina protiv mene podnijela prijave jer sam se na njih očitovala, ali nikakve daljnje odluke Komore nisam primila - kaže Matijević Vrsaljko, napominjući da su svi navodi iz Severininih prijava neosnovani što je spremna, dođe li do pokretanja disciplinskog postupka, dokazati kroz dokumentaciju i izjave svjedoka. Kaže da je nakon našeg razgovora u Komori provjerila vode li se protiv nje postupci i da je dobila negativan odgovor. Potom je pojasnila da se po njihovoj terminologiji već samo zaprimanje disciplinske prijave smatra pokretanjem postupka, ali da u ovom času nema čak ni optužnice protiv nje.

Upozorenje majke

U odnosu na prvu prijavu u kojoj Severina poznatu odvjetnicu optužuje da je bila angažirana kao njena pravna savjetnica, a onda u istom predmetu - sporu oko skrbništva nad djetetom - postala odvjetnica druge strane, Matijević Vrsaljko se na teret stavlja povreda članka 46. Kodeksa odvjetničke etike po kojemu odvjetnik mora uskratiti pružanje pravne pomoći “ako je on ili koji drugi odvjetnik koji je radio ili radi u istom uredu u istoj stvari ili stvari koja je s njome pravno povezana zastupao protivnu stranku ili obje stranke, dao im pravni savjet ili od njih primio uputu”.

Severina kaže je da je upozoravala Matijević Vrsaljko da ne smije zastupati suprotnu stranu, odavati odvjetničku tajnu, niti zloporabiti njezino povjerenje. Ukazuje i na odredbe kodeksa po kojima je odvjetnik dužan čuvati kao tajnu sve ono što je prigodom pružanja pravne pomoći saznao kao povjerljivo od svoje stranke. Matijević Vrsaljko sve to krši, kaže Severina.

Zlorabi povjerenje Severine kao majke jer koristi podatke dobivene u povjerenju, navodi da se M. Popović obijesno parniči, da je pokrenuo više od 20 postupaka protiv Severine i pritom koristi podatke koje je ona u povjerenju iznijela odvjetnici.

Radi se o predmetima o roditeljskoj skrbi, pravima i interesima djeteta. Između roditelja A. Popovića brojni su konflikti po pitanju roditeljske skrbi i optužuje Matijević Vrsaljko da ih dodatno produbljuje i medijski se eksponira koristeći njihov obiteljskopravni predmet....

U drugoj prijavi Severina navodi da je početkom studenog prošle godine u Centru za socijalnu skrb na Črnomercu odvjetnica vrijeđala, omalovažavala službenice, prijetila im i nezakonito ih snimala. Navodno je pred njima pitala Popovića je li ju spreman cijeli život uzdržavati jer je svjesna da je neovlašteno snimanje kazneno djelo. U prijavi stoji da je službenicama Centra poručila da im Opačić više nije ministrica te nabacila da bi im mogla doći ona.

Medijsko eksponiranje

Danas je odvjetnica Matijević Vrsaljko savjetnica nove ministrice socijalne politike i mladih i koordinatorica radne skupine za analizu Obiteljskog zakona.

- Točno je samo to da sam godinu i dva mjeseca poduzimala određene pravne radnje za g. Milana Popovića, a tu se radilo više o očitovanjima i dopisima nego klasičnom sudskom zastupanju. Severinu nikad nisam uživo vidjela, niti na koncertu, niti na ulici, niti na sudu - kaže Matijević Vrsaljko i navodi da spor između Severine i Popovića ni po čemu nije poseban i da je u karijeri vidjela stotine takvih slučajeva. - G. Popović inzistira samo na dvije stvari: da se dijete medijski ne eksponira i da se počne provoditi načelo zajedničke roditeljske skrbi - zaključila je odvjetnica.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 08:33