JUTARNJI OTKRIVA

SIN ŠEFA ZAGREBAČKE POLICIJE POD ISTRAGOM Lažnim žigom ovjeravali kredite, a jamci su bile osobe iz državne uprave?

Zagreb, 230113.Maticina ulica.Nacelnik policijske uprave zagrebacke, Goran Burusic odrzao je press konferenciju u vezi eksplozije bombe na trgu Bana Jelacica.Foto: Damjan Tadic / CROPIX
 Damjan Tadić / CROPIX

Saša Burušić (26), sin šefa zagrebačke policije Gorana Burušića, našao se pod istragom zbog dva kaznena djela - prijevare i krivotvorenja dokumenata.

Kriminalisti i tužitelji istražuju više osoba zbog sumnje da su počinili prijevare i krivotvorili isprave. Policija je priopćila kako je jedan od osumnjičenika u bliskom srodstvu s načelnikom zagrebačke policije, no nisu naveli da se radi o Burušićevom sinu.

Idealan dečko

Zaprešićki kraj je šokiran viješću o, kako kažu, idealnom dečku koji je, ako je suditi po tijeku istrage, stavio na kocku očevu karijeru i to zbog famoznih ‘kredita sa stupova’ za koje je dobivao proviziju!

- Molim? Saša uhićen? Ma ne mogu vjerovat! Bio je kod mene u subotu. Kosio mi je travu. Nikad nije dao naslutiti da ga išta muči, da je u nevolji ili, pak, da nešto kemija! Marljiv je, studira elektrotehniku, živi s roditeljima u stanu u stambenoj zgradi koja je izgrađena na zemljištu koje je od bake naslijedio jedan od članova obitelji.

Ima lice anđela. Nit pije, nit puši, a takvog je i karaktera. Prijatelji? Ima ih nekolicinu, ali svi su, barem koliko se nama čini, odvažni i dobri dečki, rekla je Ana B., rođakinja Burušićevih, dodavši kako nije primijetila nemir u toj obitelji, niti vidjela policiju da radi pretres stana. Čelni čovjek zagrebačke policije, i sam šokiran spoznajom o aktivnostima svoga sina, kako je ustvrdio istražiteljima, nije imao apsolutno nikakvih saznanja, no bez obzira na sve razmišlja, doznajemo, da vodeću fotelju prepusti nekom drugom.

Fiktivni ured

Temeljem naloga Županijskog suda u Zagrebu pretražene su prostorije fiktivnog ureda koji je ekipa koristila za vlastite žrtve, a kojima je, zapravo, pogodovala.

Neslužbeno doznajemo da su se poveli idejom kreditiranja građana koji nisu kreditno sposobni. Omogućili su im krivotvorene papire kojima bi stekli kreditnu sposobnost, a jamci su im bili navodno osobe iz državne uprave. No nasamareni jamci kojima je Saša, kao sin načelnika zagrebačke policije, ulio povjerenje obratili su se za pomoć institucijama tek kad dužnici nisu mogli vraćati kredite. Goran Burušić u javnosti je postao poznat jer je 2002. godine pokušao zaštititi zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića koji je uhvaćen kako vozi pijan.

Slučaj Bandić

Burušiću tada nije bilo važno to što je policija pokušala zataškati Bandićev bijeg s mjesta nesreće i što ih je gradonačelnik pokušao podmititi samo da ga ne alkotestiraju. Njemu je tada jedino bilo bitno da se istraži kako je policijski zapisnik dospio u ruke novinarima.

Bandićevo ponašanje opravdao je riječima da to ‘spada u normalnu gestu ljudi kad žele odobrovoljiti policajca da ostane od oduzimanje vozačke dozvole ili pisanja prijave. Javnost još nije zaboravila njegovu reakciju nakon uhićenja šestorice mladića iz Vodica koji su postavili eskploziv na Trgu bana Josipa Jelačića.

Burušić je 27. siječnja ove godine izjavio da je motiv njihova napada ‘obijest, suluda ideja pojedinaca koji zbog lagodnog života ne znaju što bi radili pa se upuštaju u ovakve akcije’. Ubrzo nakon toga se ispričao.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. svibanj 2024 06:09