POBUNA

SINDIKAT POZIVA NA PROSVJED Tisuću učitelja ostaje bez posla, ostalima plaće manje i do 1500 kuna

Željko Jovanović: Ne vidim nijedan razlog za pobunu jer o pravilniku još traje javna rasprava
 Goran Mehkek / CROPIX;

Između 500 i 1000 učitelja s nepunom radnom normom od 1. rujna ostat će bez posla, a njih oko 4000 iz odgojnih predmeta primat će plaću manju i do 1500 kuna, pokazala je analiza Sindikata hrvatskih učitelja, koji od srijede do petka od 13 sati poziva učitelje na prosvjede ispred zgrade Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta.

Ne posluša li ih ministar Željko Jovanović i ne povuče nacrt novog pravilnika o učiteljskoj normi, u najvećem sindikatu s 28 tisuća članova prijete blokadom sustava, a podršku traže i od roditelja.

- Ovo nije udar ministra na učitelje i njihove plaće, nego plan ušteda na djeci - rekla je predsjednica SHU-a Ana Šprem. Prođe li takav pravilnik, tvrde u sindikatu, učitelj matematike, povijesti, prirode, geografije, tjelesnog ili glazbenog odgoja s deset godina staža imat će, izračunali su u SHU-u, 522 kune manju plaću, onaj s 20 godina 571, a učitelj s 30 godina staža 616 kuna manju plaću. Učitelj likovne ili tehničke kulture s 10 godina staža primao bi 1306 kuna manju plaću, s 20 godina 1429 kuna, a s 30 godina staža čak 1541 kunu manje.

Ministar znanosti komentirao je kako ne vidi niti jedan razlog za prosvjed zbog nacrta pravilnika jer o njemu traje javna rasprava i svatko može sudjelovati u kreiranju konačnog teksta. - Jako me iznenađuju najave blokade sustava. Pravilnikom smo željeli izmijeniti nepravilnosti na način da osiguramo da svi poslovi u školi budu jasno evidentirani. Cilj je uvesti više reda i racionalnije raspolagati novcem - izjavio je Jovanović i dodao da “plaće učitelja nikada neće biti ugrožene”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. svibanj 2024 07:16