NOVE VJEŠTINE ZA JEDNAKE MOGUĆNOSTI

Sisačko-moslavačka županija: Novcem EU zaposleno 20 teže zaposlivih žena koje će brinuti o 120 invalidnih i starijih osoba

 Dragan Matić / CROPIX / CROPIX

U sklopu projekta „Nove vještine za jednake mogućnosti“ koji provodi Udruga osoba s invaliditetom Sisačko-moslavačke županije 20 žena s područja Sisačko-moslavačke županije potpisalo je ugovore o zaposlenju tijekom kojeg će pružati pomoć i podršku za 120 korisnika, starijih i nemoćnih te osoba s invaliditetom.

Projekt pa time i njihov posao traje 30 mjeseci. Tih 20 žena 1. ožujka krenulo je s aktivnostima pružanja usluga potrebitima. Riječ je o projektu koji je Udruga osoba s invaliditetom Sisačko-moslavačke županije aplicirala na natječaj „Zaželi – program zapošljavanja žena“ financiran od strane Europskog socijalnog fonda.

Županijskoj udruzi osoba s invaliditetom je za provedbu ovog projekta odobreno 3.3 milijuna kuna.Svrha projekta je uključiti na tržište rada žene iz teže zapošljivih i ranjivijih skupina i tako smanjiti stopu njihove nezaposlenosti. S druge strane, projekt će pridonijeti prevenciji prerane institucionalizacije i poboljšanju kvalitete života krajnjih korisnika, prvenstveno članova Udruge osoba s invaliditetom te osoba u starijoj životnoj dobi.

Novozaposlene žene, koje dolaze iz Petrinje, Siska, Novske, Jasenovca, Gline i Križa Hrastovačkog, sljedeće dvije godine pomagat će 120-ero korisnika koji uglavnom dolaze iz mjesta iz kojih su i zaposlene žene.

Prošlog tjedna novozaposlene žene su već obišle i upoznale svoje buduće korisnike te se informirale o njihovim potrebama. Korisnicima će pružati pomoć u dostavi namirnica, pripremanju obroka, održavanju čistoće stambenog prostora, brizi o higijeni, dostavi lijekova, plaćanju računa te im pomagati u socijalnoj integraciji, biti im pratnja u raznim društvenim aktivnostima te se družiti s njima.

Jedna od aktivnosti u projektu je i dodatna izobrazba zaposlenih žena za stjecanje zvanja njegovateljica starih i nemoćnih osoba i računalna operaterka. Svaka zaposlena žena pružat će potporu i podršku za šest krajnjih korisnika.

U sklopu projekta odobrena su i sredstva za kupnju 20 bicikala kojima će žene obilaziti domove korisnika, a osigurana su sredstva i za kupnju osnovnih životnih potrepština krajnjim korisnicima u vrijednosti od 200 kuna mjesečno.Partneri Udruzi osoba s invaliditetom Sisačko-moslavačke županije na ovom projektu su Hrvatski zavod za zapošljavanje - Područni ured Sisak, Centar za socijalnu skrb Petrinja i Grad Petrinja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 06:37