MALENA MIRJANA PARIS

SJEĆATE LI SE DJEVOJČICE IZ VELIKOGORIČKOG PARKA KOJU SU SVI ZABORAVILI? Malenoj Mirjani Paris konačno se osmjehnulo u životu

Mirjana Paris u igri
 Marko Todorov / Hanza Media

Djevojčica pronađena u listopadu 2015. godine u velikogoričkom parku, za koju danima nitko nije pitao te je otad živjela u zagrebačkom Dječjem domu, nakon razdoblja prilagodbe trajno se preselila u udomiteljsku obitelj.

Danas petogodišnja Mirjana Paris, kako neslužbeno doznajemo, odlično se snašla kod udomitelja, kod kojih je jedino udomljeno dijete.

Dolazi u dom

Udomiteljska obitelj živi na širem području Zagreba, tako da su djevojčici i dalje na raspolaganju stručnjaci iz Dječjeg doma. Svaki tjedan, kako doznajemo, koristi njihove usluge, prije svega logopeda.

Jako joj se sviđa život u obitelji, kažu naši sugovornici, a kada dolazi u Dom, stalno se ogledava za udomiteljicom, zabrinuta da ne bi otišla bez nje. Posvojenje zasad nije opcija jer djevojčici još uvijek nisu riješeni dokumenti o državljanstvu, a ni biološkim roditeljima još nije oduzeta roditeljska skrb. Stoga je udomiteljstvo zasad za nju jedina mogućnost odrastanja u obitelji.

Podsjetimo, riječ je o djevojčici pronađenoj u migrantskoj krizi. Tada je imala 3,5 godina. Nadležne službe, koje su je smjestile u Dječji dom Zagreb, nisu mogle utvrditi ni osnovne podatke o njoj jer je bilo evidentno da ne razumije hrvatski.

Bez posjeta

Policija i socijalne službe bile su uvjerene da će djevojčicu ubrzo potražiti netko od obitelji jer se nikada prije u Hrvatskoj nije dogodilo da je obitelj napustila dijete te dobi. No, ni danima nakon njezina smještanja u Dom nigdje u Hrvatskoj nitko nije prijavio nestanak djeteta. Stoga se počelo sumnjati da je riječ o djetetu koje je u Velikoj Gorici zaostalo nakon migrantskog vala.

Odlučeno je da se objavi njezina fotografija kako bi joj se utvrdio identitet. Ispostavilo se da se radi o djetetu čiji baka i djed po očevoj strani žive blizu Velike Gorice, da je djevojčica s majkom živjela u Italiji, a da je otac, kojega je djevojčica jedva poznavala, također živio u inozemstvu. Taj su se dan otac i majka, koja je došla s djevojčicom, našli u Velikoj Gorici. Navodno su se posvađali i razišli, a dijete ostavili samo u parku.

Otac je poslije tvrdio kako je mislio da je dijete otišlo s majkom, a nije poznato što o svemu kaže majka jer je policija nikad nije pronašla. Baka i djed, koji su djevojčici bili potpuno nepoznati, na početku su je posjećivali u Domu, nekoliko je puta došao i otac, ali od kraja 2015. godine nitko je nije posjetio.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 01:48