ŠOKIRANI REAKCIJAMA SRBIJE

SKANDAL U OPĆOJ SKUPŠTINI UN-a Vuk Jeremić lagao da je zakazao raspravu o generalu Gotovini!

 AP

Međunarodna je zajednica konsternirana reakcijama političke elite u Srbiji na oslobađajuću presudu hrvatskim generalima Gotovini i Markaču.

Skandal se proširio do razine Ujedinjenih naroda, jer se otkrilo kako je Vuk Jeremić , bivši srpski šef diplomacije, a sada predsjedavajući Opće skupštine UN-a, lagao kada je prije nekoliko dana objavio da je za 10. travnja 2013. zakazao raspravu o radu Haaškog suda.Istina je kudikamo jednostavnija i nema veze s Markačem, Gotovinom ili Olujom: redovita rasprava o radu Međunarodnog suda za ratne zločine (ICTY) zakazana je prije točno dva mjeseca 21. rujna, a Jeremićev postupak i neistine kojima se služi, kompromitirale su ne samo njega nego i Srbiju, informacija je koju je za Jutarnji list potvrđena iz međunarodnih diplomatskih krugova.

Generalni stav glasi kako je Jeremić maksimalno zloupotrijebio svoju funkciju, kada je najavio da će se 10. travnja 2013. navodno raspravljati o oslobađajućoj haaškoj presudi dvojici hrvatskih generala. O čemu se radi?

Međuvladin forum

O tome da je Opća skupština Ujedinjenih naroda još 21. rujna zakazala tradicionalnu godišnju raspravu o Haaškom tribunalu, koja će se održati u travnju iduće godine. Riječ je o točki 73. Agende, koja je dio opće točke dnevnog reda posvećenog Međunarodnim kaznenim sudovima za bivšu Jugoslaviju i Ruandu, a paralelna rasprava voditi će se i u Vijeću sigurnosti UN-a.

Jeremić je muljao i kada je najavio kako će na raspravu pozvati žrtve Oluje, ugledne međunarodne pravnike, povjesničare i javne ličnosti. Njegove riječi izazvale su podsmjeh u diplomatsko-političkim krugovima jer na Općoj skupštini, koja je međuvladin forum, mogu govoriti samo predstavnici vlada.

Uostalom, već 5. prosinca Vijeće sigurnosti održat će redovitu polugodišnju raspravu o sudovima za Ruandu i ex-Jugoslaviju, a u suštini se radi o iznošenju podataka o radu ovih institucija u kontekstu izlazne strategije sudova. Pretpostavlja se kako će na ovaj sastanak doći i ministar vanjskih poslova Srbije, koji će pritom skoro sigurno napasti i Haag i Hrvatsku.

Diplomatski izvori eksplicitno su nam pohvalili držanje hrvatskog državnog vrha nakon haaške presude.

Dostojanstveno držanje

I predsjednik Josipović i premijer Milanović suzdržali su se od trijumfalizma i politizacije oslobađajuće presude. Slično je reagirao najveći dio javnosti, a isto tako i Gotovina i Markač, koji su dali niz miroljubivih izjava, između os0talog pozivajući srpske izbjeglice na povratak u Hrvatsku. Slobodan Vukičević, državni tužitelj za ratne zločine, jučer je najavio je da će srbijansko tužiteljstvo za ratne zločine, nakon pravomoćnih presuda hrvatskim generalima u Den Haagu, aktivirati predmete za zločine počinjene u akciji Oluja i otvoriti šest novih slučajeva na temelju navodnih dokaza koje posjeduje. Prema infornacijama iz hrvatskog državnog vrha, ni vlada ni predsjednik države nemaju namjeru odgovarati na optužbe koje dolaze iz Beograda. Uostalom takvo ponašanje je u skladu s očekivanjima EU i SAD-a.

Iz Srbije su stizale (i stižu) reakcije u kojima se nižu optužbe protiv Hrvatske, Haaga i međunarodne zajednice. Posljedice ovakvog ponašanju već se naziru; gotovo je sigurno kako Srbija u proljeće 2013. neće dobiti datum otvaranja pregovora s EU, što znači pad u još dublju međunarodnu izolaciju. Dodatni problem predstavlja i sve slabiji geopolitički značaj koji ima Srbija, kao i tamošnja jako teška ekonomska situacija.

Ruski kredit

Kako bi mogli isplatiti mirovine i osigurati energente za zimu, od Rusije je zatražen kredit od milijardu eura. Ako iz Moskve ne stigne zatražena financijska pomoć, Srbija bi se u idućim mjesecima mogla naći pred bankrotom.

U takvim okolnostima, srpske vlasti odlučile su radikalizirati odnose s Hrvatskom. Najdalje je otišao Vuk Jeremić, a slično su reagirali i drugi dužnosnici. Ministrica Suzana Grubješić je otkazala put u Zagreb, a premijer Ivica Dačić je izjavio kako srpsko-hrvatski odnosi ne postoje.

Jeremić: 'Bit će još takvih provokacija'

Vuk Jeremić reagirao je na tekst Jutarnjeg. Na Twitteru je napisao "ovo je stvarno žalosno".

- Žalostan pokušaj obmane, uz uvrede. Ta rasprava zakazana 21. 9. je već održana, na dan 15. 10. Propaganda... Da nije tužno, bilo bi smiješno. Na žalost, bit će još puno takvih provokacija do 10. travnja - naveo je Jeremić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. svibanj 2024 23:12