SIN PILOTA ANTUNA RADOŠA

SKANDALOZAN OGLAS 'Netko iz Beograda prodaje lažnu ratnu oznaku mog oca koji je poginuo kada mu je u akciji 1992. srušen MiG'

“Grudna značka HV pilota Antuna Radoša - Značka koju je na sebi imao poginuli pilot Antun Radoš koji je oboren 1992 godine u Selu Kalenderovci kod Dervente tokom akcije Koridor 92. Značka se nalazila na mjestu grudnog čina. Krilo njegovog aviona MIG 21 Bis NIJE na prodaju. Cijena 298 eura.”

Oglas ovakvog sadržaja, uz koji su objavljene i tri fotografije, osvanuo je prošlog petka u oglasniku Njuškalo. Prodavatelj je osoba iz Beograda.

Uvreda za obitelj

- U subotu me obavijestila sestra da netko u oglasniku prodaje nešto što pripada našem ocu. Bio sam potpuno u šoku. Majka se jako uzrujala - kaže nam Mario Radoš, sin poginulog pilota Hrvatskoga ratnog zrakoplovstva Antuna Radoša.

Zagreb, 160117. 
Jagiceva ulica.
Mario Rados na internetu je pronasao oznake svog pokojnog oca, poginulog pilota Antuna Radosa.
Na fotografij: Mario Rados. 
Foto: Tomislav Kristo / CROPIX
Tomislav Krišto / CROPIX
Mario Radoš

Radoš je u borbenu operaciju krenuo 24. lipnja 1992. godine. Poletio je prema Bosanskoj Posavini. U to vrijeme vodile su se na tom području žestoke borbe između HVO-a, HV-a i srpske vojske. Negdje između Prnjavora i Dervente MiG 21, kojim je upravljao Radoš, pogodila je raketa Strela 2M. Avion je pao, a Radoš je poginuo. Otprilike tri tjedna kasnije njegovi posmrtni ostaci predani su hrvatskim vlastima. Dvadeset i pet godina kasnije u oglasniku se pojavljuju njegove navodne osobne stvari.

- Skandalozno je da se takav oglas objavljuje. Maknimo na stranu da je riječ o mom ocu. Činjenica da netko prodaje stvari mrtve osobe poginule u ratu, i to osoba koja nema nikakve veze dotičnim, je strašna. Kada uz to uzmemo činjenicu da se radi o poginulom branitelju, pilotu, cijeli događaj postaje neukusan i neobjašnjiv. To je uvreda za obitelj, ali i za Oružane snage - ističe Mario Radoš.

Predstavio se kao kupac

Kada je pogledao fotografije postavljene uz oglas, odmah je posumnjao da je to od njegova oca. Naime, riječ je o oznaci koju su na kapi nosili pripadnici Ratnog vazduhoplovstva i protuvazdušne obrane JNA. Samo što je ovdje umjesto zvijezde petokrake umetnuto slovo “U” s hrvatskim grbom.

- To nikad nije bila službena oznaka Hrvatskog ratnog zrakoplovstva. Siguran sam i znam da Radoš to nikada nije nosio - rekao nam je jedan hrvatski vojni pilot koji je letio s Radošem. Kako bi valjda bio što vjerodostojniji, prodavač je znak umontirao u fotografiju ostatka Radoševa aviona. Iako je bio siguran da to nije znak njegova oca, Mario Radoš je nazvao broj u Beogradu priložen uz oglas. Javio mu se muški glas.

- Prvo sam se predstavio kao zainteresirani kupac i tražio potvrdu vjerodostojnosti. Taj muškarac mi je objasnio da je znak dobio od svog prijatelja iz Bosanske Posavine koji je bio na mjestu pada aviona mog oca i tu je oznaku skinuo s njegova mrtva tijela. Čak mi je pričao kako ga je prije nekoliko godina pokušao kontaktirati sin poginulog pilota. Onda sam mu rekao tko sam, ali on je i nadalje inzistirao na svojoj priči. Tražio sam ga da me spoji s prijateljem da mi ispriča kako je srušen moj otac. Taj mi je čovjek rekao da njegov prijatelj neće sa mnom razgovarati jer mrzi Hrvate, ali da mu se javim malo kasnije. Radoš je nakon završetka razgovora pozvao sam neke ljude koji su mi rekli da je nemoguće da je to oznaka njegova oca jer se u borbene operacije išlo bez ikakvih oznaka, čina i imena. Aviomehaničar koji je bio uz pokojnog Radoša prilikom ulaska u avion je također potvrdio da na uniformi nije bilo oznaka pripadnosti oružanim snagama. Radoš je za pola sata ponovo nazvao broj u Beogradu i dobio očekivan odgovor da prijatelj iz B. Posavine ne želi razgovarati s njim.

- Tražio sam ga da povuče oglas. Objašnjavao sam mu da to nije od mog oca. Govorio mu da se mi kao obitelj osjećamo grozno... Čak sam mu rekao da slobodno prodaje taj znak, ali bez imena mog oca. No, on je sve odbijao. Tvrdio je kako me on razumije, ali da vjeruje svom prijatelju i da neće povući oglas.

Potom se Radoš obratio Njuškalu. Tvrdi kako je na njih najviše ljut. U petak je razgovarao s operaterom i objasnio mu cijelu stvar, rekao da to nije u redu prema obitelji, ali su mu odgovorili kako tu ništa ne mogu učiniti.

No u petak i subotu su ipak maknuli dio oglasa. Nestale su dvije fotografije na kojima je znak s velikim slovom “U”.

Ne žele ukloniti oglas

- Fotografije nisu maknuli iz poštovanja prema mom ocu i obitelji, već zato što se njima propagira ustaška ideologija - kaže Radoš, koji ih je ponovo kontaktirao u nedjelju i ponovo tražio micanje oglasa. No, ni ovaj put nije uspio. - U jednom trenutku sam se jako iznervirao i razgovor je bio prilično neugodan. No, oni su mi tvrdili kako ne krše zakon, da se radi osituaciji riječ protiv riječi. Savjetovali su mi da napišem službenu prijavu - kaže.

Na kraju je dobio njihovo službeno očitovanje da se ne smatraju odgovornim za sadržaj oglasa te mu savjetuju da se obrati nadležnim institucijama, na čiji će službeni dopis ukloniti oglas. Mario Raguž se obratio Ministarstvu obrane i sad čeka njihovu reakciju da se oglas makne.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. svibanj 2024 22:35