SKANDALOZNO

SKANDALOZNO: NITKO NIJE ODGOVORAN ŠTO BRUTALNI NASILNIK NIJE IZA REŠETAKA Novi šok stigao je nakon izgubljenog spora: 'Moramo platiti 182 tisuće kuna'

Na fotografiji: Županijski sud u Šibeniku
 CROPIX

U noći 26. studenog 2011. godine, na parkiralištu ispred šibenskog kluba 'Inside', tada maloljetni A.A. iz Šibenika s leđa je napao i brutalno pretukao tada 25-godišnjeg mladića iz Brodarice Juru Kulazu, nanijevši mu teške ozljede mozga. Jurino liječenje trajalo je svih ovih proteklih godina, prošao je šest operacija na mozgu i pravo je medicinsko čudo kako je preživio. Kroz mukotrpno višegodišnje razdoblje liječenja i rehabilitacije, otac Zvonimir i majka Jasna, morali su Juru ponovno svemu učiti, naučiti ga i ponovno govoriti. Kroz to vrijeme brojni građani Šibenika pokazali su svoje veliko srce te nizom humanitarnim akcija financijski pomogli obitelji Kulazo da njihov Jure ima odgovarajući liječnički tretaman.

Zbog činjenice da je Jurin napadač – tada 17-godišnji A.A. u to vrijeme trebao bi smješten u kazneno-odgojnu ustavno pravomoćnom odlukom Županijskog suda u Šibeniku od 13. listopada 2011. godine, a zbog prethodno počinjenih više kaznenih djela, obitelj Kulazo tužila je Državu, smatrajući da su relevantne državne institucije krive što je napadač bio na slobodi, a ne u odgojnoj ustanovi. Stoga je, sudskom tužbom obitelj Kulazo tražila od Države financijsku satisfakciju.

Nakon višegodišnje agonije kroz koju je prolazila obitelj Kulazo u borbi za Jurin život, o ovih dana je uslijedio je novi šok. Naime, pravomoćnom odlukom upravo Županijskog suda u Šibeniku odbijen je tužbeni zahtjev obitelji Kulazo. U obrazloženju presude kojom je obitelj ostala bez prava na odštetu, navodi se kako nema pravno relevantne veze između nastupanja štete i postupanja nadležnih državnih tijela, te da je šteta koju obitelj Kulazo trpi uzrokovana protupravnim šetnim radnjama napadača A.A. Drugim riječima, iako je maloljetnik delikvent trebao biti na izdržavanju kazne u odgojnoj ustanovi, ovom presudom skida se bila kakva odgovornost Države. Osim izgubljenog sudskog spora, obitelj Kulazo dodatno je šokirao i dio presude prema kojom je ona dužna podmiriti sudske troškove u iznosu od čak 182 tisuće kuna.

Otac Zvonimir, inače hrvatski branitelj, od šoka nije dva dana mogao progovoriti ni riječi.

- Presudu smo primili u ponedjeljak, a tek sam u srijedu navečer smogao snage pročitati je. Nakon što je prvostupanjski Općinski sud donio presudu u našu korist, Županijski sud je presudio drugačije. Ovo je presedan u hrvatskom pravosuđu, jedna od najskandaloznijih presuda nekog hrvatskog suda. U obrazloženju se lakonski konstatira kako nitko od državnih institucija nije odgovoran za to što je moj sin zamalo ubijen. Nevjerojatno je da se ovaj sud uopće nije potrudio istražiti koja je to državna institucija ili osoba kriva zbog čega je napadač bio na slobodi, a ne iza brave odgojne ustanove – rezignirano nam je kazao Zvonimir Kulazo.

Petogodišnje Jurino liječenje, obitelj Kulazo posve je financijski iscrpilo pa sada jedva preživljavaju. Očekivali su da sud donese pravičnu odluku kako bi se u financijskom pogledu donekle oporavili za pristojan život. No, to se nije dogodilo, štoviše, od njih se sada traži i plaćanje enormnih parničkih troškova. Od njih se traži novac, koji nemaju.

- Poručujem sucima Županijskog suda u Šibeniku neka naknadu parničkih troškova naplate prodajom naše kuće, jer to je sve što još imamo. Sram me je što živim u ovakvoj državi. Iza nas su teške godine borbe za Jurin život, njegov liječenje po bolnicama i toplicama posve nas je financijski iscrpilo i osiromašilo. Jure je u prva četiri mjeseca izgubio četrdeset kilograma, bio je korak do smrti, tri mjeseca hranio se intravenozno, pa osam mjeseci na sondu kroz nos, godinu dana smo miksali hranu. Tek kad je progovorio, počeo je jesti. Ovom presudom poslana je poruka da moj Jure nema pravo na život dostojan čovjeka i da bolje prolaze napadači nego njihove žrtve – kroz suze nam je kazala Jurina majka Jasna.

Premda shrvani ovakvim sudskim epilogom, Jasna i Zvonimir Kulazu neće stati i nastavljaju svoju pravnu bitku. Iako je sudska presuda pravomoćna, njihov odvjetnik uputit će Vrhovnom sudu zahtjev za revizijom postupka, a obratit će se i Europskog sudu za ljudska prava.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 16:05