BIZARAN APEL DR. LISECA

ŠKOLE ZGROŽENE PISMOM LIJEČNIKA 'Cjepivo protiv HPV-a odvratit će dječake od želje da idu u svećenike!'

Hrvatski zavod za javno zdravstvo pozvao je sve mlade u dobi od 9 do 25 godina da se do kraja godine odazovu na besplatno cijepljenje protiv humanog papiloma virusa.

Naime, upravo je HPV razlog nastanka 70 posto raka vrata maternice, brojnih drugih karcinoma, ali je i razlog za čak 90 posto zaraza anogenitalnim bradavicama. Napominju da su dostupna cjepiva sto posto djelotvorna u sprečavanju trajne infekcije genotipovima 16 i 18 HPV-a. Cijepljenje nije obavezno, a od početka sljedeće godine bit će besplatno samo za osmaše.

Vjerojatno su ovakvi pozivi zasmetali dr. med. Antunu Lisecu koji je u više škola poslao poprilično dugačak i dramatičan apel kojim pokušava zaustaviti propagandu o prevenciji ozbiljnih bolesti.

Suglasnost roditelja

“Možda netko ovih dana pokuša preko Vas nagovoriti roditelje za suglasnost oko nekog novog neobaveznog cjepiva djevojčica i dječaka. Molim Vas, nemojte se u to upuštati” piše Lisec školama i objašnjava svoje razloge: “Tim cjepivom se zavaravaju oni koji se opredjeljuju bilo za predbračne heteroseksualne ili homoseksualne kontakte”.

Tvrdi također kako je neosporna činjenica da HPV vakcinacija izaziva brojne štetne posljedice. No, tu ne staje nego, iako nije te struke, tvrdi da se i cijepljene osobe i one koje upotrebljavaju prezervativ mogu inficirati i HPV-om.

“Čak mogu reći da se većina zaraznih pa i smrtonosnih bolesti prenosi i ljubljenjem. Zato se u restoranima peru čaše i pribor za jelo i nitko ne koristi tuđe čačkalice za zube”, piše u dopisu i poziva na predbračnu čistoću. Vrlo ozbiljno postavlja i pitanja o budućim brakovima, ali i pozivu poput svećeništva.

“Pitam se da li će neki od cijepljenih dječaka potom htjeti postati svećenik ili redovnik? Da li će se neka od vakciniranih djevojčica nakon toga odlučiti postati redovnicom? Da li će oni vakcinirani, ako se ožene, reći svome supružniku da su se prije braka vakcinirali jer su se opredijelili za predbračne heteroseksualne ili homoseksualne odnose”, pita Lisec škole.

Stručnjaci ovakve, po njima, neutemeljene apele javnosti smatraju iznimno lošima. Doc. dr. sc. Dubravko Lepušić smatra da takve izjave treba sankcionirati.

Nauk o prevenciji

- Ako ja kad držim predavanja o prevenciji bolesti moram tražiti dopuštenje od škole i dužan sam pisati dopise, onda bi to trebali i drugi. Naravno, trebaju imati znanstveno dokazane argumente - kaže Lepušić i pojašnjava da je cjepivo prevencija vrlo ozbiljnih i često smrtonosnih bolesti te da su ovakve neutemeljene objave u javnosti i više nego štetne.

Sličnog mišljenja je prof. dr. sc. Mihael Skerlev koji kaže da svatko ima pravo zaštititi svoje zdravlje.

- Nitko ne smije biti uskraćen na pravo prevencije zaraznih bolesti - smatra Skerlev.

Kako neslužbeno doznajemo, dopis dr. Liseca neke škole su proslijedile Ministarstvu zdravlja koje je cijepljenje uvrstilo u Nacionalni program.

Skupinu HPV-a čini više od 100 virusa

Visokorizični tipovi 16 i 18 uzrokuju:

70% slučajeva raka vrata maternice u žena

78% slučajeva raka anusa u žena i muškaraca

70% slučajeva raka rodnice

40% slučajeva raka stidnice u žena

80% slučajeva raka vrata maternice u Hrvatskoj povezuje se s HPV-om tipa 16 i 18

325 novih slučajeva raka vrata maternice godišnje

deveta najčešća vrsta raka među ženama u Hrvatskoj je rak vrata maternice

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 15:23