POZITIVAN NOVI TREND

Skrivena dobra vijest: Ove godine zaposleno 3000 ljudi više nego lani!

 Srećko Niketić/CROPIX

Iako je prošlu, predizbornu, godinu bivša vlast iskoristila da u javnim tvrtkama zaposli stotine nepotrebnih radnika, po broju novozaposlenih, ova je godina - jača. I to za gotovo 3000 radnika, unatoč rekordnoj nezaposlenosti koja je prebacila 350.000 ljudi.

Analiza nezaposlenosti i zapošljavanja Ministarstva rada i mirovinskog sustava pokazuje kako je u Hrvatskoj započelo tzv. pozitivno restrukturiranje: poslodavci su nastavili otpuštaja radnika koji im nisu potrebni, no za razliku od stanja prije godinu dana, sada istovremeno i zapošljavaju. U prvih 11 mjeseci ove godine posao je našlo 2.934 osoba više nego u istom razdoblju prošle godine. Radi se o minimalnom rastu od 0,7 posto, no dovoljnom da se otkrije novi trendu u Hrvatskoj.

S evidencije HZZ-a zaposleno je 177.790 osoba - 84.515 muškaraca i 93.275 žena. Posao je pronašlo i 39.195 sezonaca, što je 6,2 posto više nego u 2011. i čak 50 posto više nego predkriznih 2006. i 2007.

Mladi lakše do posla

Više od trećine onih koji su našli posao u 11 mjeseci ove godine ima završenu trogodišnju srednju školu za KV i VKV radnike, trećina ima četverogodišnju srednju školu, a svaki deset fakultet, magisterij ili doktorat. Posao su puno lakše nalazili mlađi od 30, a svaki treći bio je najviše tri mjeseca na burzi.

Od rasta ukupne zaposlenosti ispod jedan posto, daleko značajnije raslo je zapošljavanje na temelju radnog odnosa. U radni odnos - iako u više od 90 posto slučajeva na određeno vrijeme - zaposleno je 168.322 nezaposlenih. Najviše ih se zaposlilo u hotelima i ugostiteljstvu, prerađivačkoj industriji te u trgovini.

Stručno usavršavanje

Prema podacima Zavoda za mirovinsko osiguranje, koji se smatra najrelevantnijim jer kad poslodavac kod njih prijavi radnika, znači da će za njega plaćati doprinose, u prosjeku je svakog mjeseca posao pronašlo 36.842 nezaposlena, a od tog broja svaki deseti na mirovinsko je prijavljen prvi put.Osim porasta zapošljavanja, u Ministarstvu rada posebno su ponosni na mjeru stručnog osposobljavanja, bez zasnivanja radnog odnosa, odnosno na stažiranje za 1600 kuna. Tom su mjerom - pokazuju brojke - obuhvaćeni svi nezaposleni s visokom stručnom spremom bez staža.

Sezonski kuponi

- Od 35.000 fakultetski obrazovanih nezaposlenih, 10.000 je bez staža, čime su kandidati za stručno osposobljavanje. A mi u mjeri imamo više od 9000 mladih obrazovanih ljudi, što znači da je je obuhvat ove mjere gotovo 100 posto - kaže sugovornik u Ministarstvu rada, naglašavajući kako mjera "1600 kuna" i nije tako omražena kako se stječe dojam:

- Mi smo u Ministarstvu rada otvorili 11 takvih mjesta, a na natječaj se javilo 300 kandidata. To znači da je ljudima ta mjera ipak prihvatljiva, ma kako se pogrdno govorilo o stažiranju za 1600 kuna. Što se tiče sezonskog rada u poljoprivredi, putem vrijednosnih kupona od sredine lipnja zaposleno je više od 62.000 radnika za koje su poslodavci kupili 339.262 kupona.

Zahvaljujući analizi, prvi je put u Hrvatskoj poznato tko je prosječni nezaposleni: muškarac ima 36, žena 37 godina. Prije dolaska na burzu on je skupio šest, a ona četiri godine staža. Razlika u stažu posljedica je rodiljskih dopusta, no nezaposlena žena ima barem jednu godinu obrazovanja više od nezaposlenog muškarca. On na posao čeka osam, a ona devet mjeseci.

Set novih mjera

Prosječno, od početka godine na Zavodu je bilo 321.243 nezaposlenih, što je 5,5 posto više nego u prvih 11 mjeseci prošle godine. Najbrojniji su s trogodišnjom srednjom školom, u dobi od 25 do 29 godine, bez radnog iskustva i sa tri mjeseca staža na burzi. Svakog mjeseca iz radnog odnosa na burzu je dolazila, prosječno, 17.931 osoba. Najzastupljeniji su oni s trogodišnjom srednjom školom i u dobi od 20 do 24.

Pozitivni trendovi u zapošljavanju mala su utjeha za vojsku od 355.172 nezaposlenih. Za njih će danas ministar rada Mirando Mrsić predstaviti osvježeni set mjera aktivne politike zapošljavanja. Radi se o postojećim mjerama koje su osvježene i prilagođene trenutku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. svibanj 2024 08:14