DIPLOMATSKE MISIJE

SKRIVENA RASKOŠ Stan od 200 m2 plaćaju čak 10.000 eura... A ministarstvo ne želi reći kome i gdje

Diplomata ima 490, a na njih trošimo oko 350 milijuna kuna godišnje
Zagreb, 070312.Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija, Zrinjevac 7/8.Predsjednik RH Ivo Josipovic i ministrica vanjskih poslova i europskih integracija Vesna Pusic na konferenciji za novinare daju izjave o smjernicama vanjske politike RH nakon sastanka s hrvatskim veleposlanicima.Na slici: hrvatski veleposlanici, Ivo Josipovic - predsjednik RH, Vesna Pusic - ministrica Vanjskih poslova i europskih integracija.Foto: Tomislav Kristo / CROPIX
 Tomislav Kristo / CROPIX

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova ne želi otkriti cijene rezidencija u kojima borave naši veleposlanici i šefovi diplomatskih misija!

MVEP-u smo 27. srpnja uputili zahtjev da nam dostave pojedinačne cijene najma za svaki od stambenih objekata u kojima borave naši diplomati i konzuli, no dobili smo načelan odgovor jer Ministarstvo smatra da moraju poštivati tajnost ugovora te da ne smiju iznos najma otkrivati “trećoj strani”.

Imamo 10 rezidencija

Iz dijela podataka koje su nam ustupili razvidno je sljedeće: Republika Hrvatska ima svoja predstavništva u 54 zemlje.

U mnogim zemljama ima predstavništva u svim važnijim gradovima. Od 49 rezidencija na koje imaju pravo veleposlanici i šefovi misija poput misija pri EU, NATO-u, UN-u i OESS-u, deset ih je u vlasništvu RH. Riječ je o rezidencijama u Canberri, Pragu, Budimpešti, Berlinu, Lisabonu, Washingtonu, Bratislavu, Bernu, Londonu i Tokiju. Površine rezidencija kreću se od 90 do nevjerojatnih 1093 četvorna metra.

Budući da se cijene stanova generalnih konzula (koji nemaju pravo na rezidencije!) prosječnih površina od oko 200 četvornih metara kreću od 2000 do 10.000 eura na mjesec, možemo samo nagađati koliko puta više trošimo na rezidencije koje i pet puta nadmašuju površinu stanova naših konzula.

Za plaće 180 milijuna

Iz državnog proračuna se vidi se da se ukupan trošak Ministarstva vanjskih poslova vezan uz rad diplomatskih misija kreće oko 350 milijuna kuna na godišnjoj razini. Od toga 180 milijuna kuna porezni obveznici izdvajaju za njihove plaće, dok 140 milijuna kuna ide na materijalne troškove, među kojima su najvjerojatnije i cijene najma svih stanova, rezidencija i zgrada hrvatskih veleposlanstava u inozemstvu.

Za zgrade veleposlanstava u Ministarstvu kažu da se kvadratura kreće od 125 četvornih metara (Tripoli) do 1561 četvornog metara (u Budimpešti i u državnom vlasništvu).

- Cijene nekih najamnina su od 2500 eura mjesečno za 426 četvornih metara i 15 tisuća eura mjesečno za 620 četvornih metara. S obzirom na to da u svim ugovorima stoji da se iznosi najma ne mogu otkriti trećoj strani, ovdje ne možemo navesti o kojim se zemljama radi - kažu u MVEP-u.

Plaćeni telefoni

Od ukupno 1241 zaposlenog u MVEP-u, čak 490 službenika radi u diplomatskim misijama i konzularnim uredima u inozemstvu.

Tome treba pribrojiti i službene telefone i za njih plaćene račune koji su im na raspolaganju - limit za šefove misija je između 100 i 130 eura, a za konzule do 120 eura na mjesec.

Diplomati mogu koristiti i službeni automobil, a veleposlanstva u prosjeku imaju dva automobila: jedan protokolaran za veleposlanika i drugi “za službene potrebe”. Budući da imamo predstavništva u 54 zemlje, lako se može izračunati da naši diplomati na raspolaganju imaju više od stotinu vozila!

Da su i u samom Ministarstvu vanjskih poslova uočili da veleposlanstva doista troše previše novca, potvrđuje njihovo priznanje da su krenuli u racionalizaciju troškova, odnosno smanjivanje rashoda.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 09:18