USKOK NE MIRUJE

Slaven Žužul uhićen i treći put! ARZ oštećen za 12 milijuna

Skladgradnji je Autocesta Rijeka -Zagreb plaćala previsoke iznose za pojedine radove

ZAGREB - Šef Skladgradnje danas je ponovno uhićen. Slavenu Žužulu to je treće uhićenje u svega godinu i pol dana. S njim je uhićen i bivši direktor Auteceste Rijeka Zagreb Zlatko Korpar. Njemu je to drugo uhićenje. Zajedno s njima osumnjičen je i drugi prijašnji šef ARZ-a Jurica Prskalo. Prskalo je “izbjegao” četvrto uhićenje samo zbog toga što od posljednjeg puta još nije pušten iz pritvora.

Skupo plaćen podizvođač

Žužul, Korpar i Prskalo, kako neslužbeno doznajemo, terete se za zloupotrebe položaja i ovlasti, odnosno poticanje na to kazneno djelo vezano za poslove koje je Skladgradnja izvodila kao podizvođač na izgradnji punog profila autoceste Rijeka - Zagreb. Radi se o slučaju koji je najprije istraživan po nalogu USKOK-a, ali je na koncu, kao i u ostalim slučajevima spornog poslovanja HAC-a i Skladgradnje, “spušten” nadležnom Županijskom državnom odvjetništvu.

Istražitelji su zaključili da su Prskalo i Korpar 2006., kao tadašnji šef i član Uprave ARZ-a, tražili od članova Poslovne udruge predvođene Konstruktor inženjeringom, s kojom su imali sklopljen ugovor o građenju 2.b faze proširenja poluautoceste u autocestu punog profila, da pojedine poslove daju Skladgradnji kao izvođaču.

Radilo se prvenstveno o izgradnji podvožnjaka i tzv. propusta. Iako iz dokumentacije i provedenih analiza proizlazi da su troškovi radova trebali biti znatno manji od onih predviđenih ugovorom, ARZ je Skladgradnji isplaćivao pune iznose.

Prijava i Skladgradnji

Tužiteljstvo tereti Slavena Žužula da je dogovorio s Prskalom i Korparom da ne mjenjaju, već isplaćuju pune ugovorene iznose, bez obzira na to što je vrijednost stvarno izvedenih radova bila manja.

Tako su, prema optužbi, oštetili ARZ za ukupno 11,5 milijuna kuna, koliko je ilegalno zaradila Skladgradnja, koja je kao tvrtka također prijavljena za počinjenje kaznenog djela.

Još tri istrage protiv Žužula

1. Bojanje tunela

Slaven Žužul prvi je put uhićen zbog poslova između njegove Skladgradnje i Hrvatskih autocesta koncem 2009. godine, a s njim su tada u Remetincu završili i čelnici HAC-a Jurica Prskalo, Marijo Lovričević, Goran Legac i Željko Kandžija zbog optužbe da su Skladgradnji preplatili posao bojanja tunela za 22 milijuna kuna.

2. Slučaj Brodosplit

Slaven Žužul uhićen je drugi put u listopadu prošle godine zajedno s prijašnjim čelnicima Brodosplita i to zbog izvlačenja 11,5 milijuna kuna iz splitskog škvera kroz znatno preplaćeno izvođenje radova od strane Skladgradnje, kojoj je inkriminirana i dodatna šteta od 8,4 milijuna kuna neuplaćenih davanja u državni proračun.

3. Odmorište Ploče

Koncem ožujka ponovno su uhićeni bivši šefovi HAC-a Jurica Prskalo i Marijo Lovrinčević zbog poslova sa Skladgradnjom braće Žužul. Tužiteljstvo ih tereti da su oštetili HAC za 58,5 milijuna kuna namjestivši Skadgradnji, čiji šef nije obuhvaćen istragom, nepotreban i projektom nepredviđen posao izgradnje odmorišta Ploče na brzoj cesti Ploče 1 - Luka Ploče

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. svibanj 2024 23:14