DILERI S KARIBA

Slijede uhićenja financijera i naručitelja: Najmisteriozniji član bande je jedriličar Milan Mandić

Interpol je raspisao tjeralicu za Mandićem da Hrvatska može tražiti izručenje
 Admir Buljubašić / CROPIX

ZAGREB - Kolumbijska, francuska, nizozemska, hrvatska, slovenska, engleska, španjolska... Dugačak je popis policija koje su sudjelovale u jednoj od najvećih akcija usmjerenih na razbijanje balkanskog narkokartela kojim su rukovodili Zadrani, a tijekom koje su zaplijenjena 174 kilograma kokaina.

Tvrtka u Zagrebu

Interpol je prije dva dana raspisao tjeralicu za još jednim Hrvatom kojeg se sumnjiči za sudjelovanje u karipsko-balkanskoj kokainskoj ruti. Riječ je o misterioznom Zagrepčaninu Milanu Mandiću, predsjedniku jedriličarskog kluba Mande, koji je također među uhićenima. Tjeralica je raspisana kako bi se moglo tražiti njegovo izručenje. Naime, jedrilica Ichtys, koju je s kokainom presrela francuska policija, do prije dvije godine bila je u vlasništvu tvrtke Mande Charter. A službene stranice kluba, čiji je Mandić predsjednik, su i stranice tvrtke Mande Charter. Stoga ne stoji ono što su nam u toj tvrtki rekli, ustvrdivši da su ‘jedrilicu prodali’ i da nemaju veze s tom pričom. Sada se čini razumljivo zašto je djelatnica tvrtke prijetila tužbom ako ih na bilo koji način spomenemo. Kako bilo, u tvrtki kažu da ‘Mandića nema u uredu’ i izbjegavaju daljnji razgovor na tu temu.

Pripreme počele u veljači

Početna saznanja o djelovanju balkanskog narkokartela policija je 24. listopada 2011. dobila od SOA-e i bečkog ureda DEA-e, koja je koordinirala akciju. Krenulo se u neviđene mjere pratnje. Uz uobičajene, fizičko praćenje i prisluškivanje, agenti svih policija osumnjičene su pratili i špijunskim satelitima. Tako su precizno locirane točke na kojima je obavljana primopredaja droge koja bi na ulici dosegla vrijednost od 155 milijuna kuna.

U veljači je otkriveno da su počele pripreme za transport droge na karipskom otoku St. Martin. Hrvati iz kartela sastajali su se u Zagrebu, Primoštenu i Zadru te su unajmili dva skipera i jedrilicu Ichtys, tipa Elan 45. Riječ je o Vedranu Zvonareku iz Daruvara i Samuelu Brenku (27) iz Novigrada, te kuharu i mornaru Draženu Miletiću iz Primoštena. Brenko i Zvonarek iskusni su skiperi koji su više puta preplovili Atlantik. Zvonarek je do 2001. imao ugostiteljski obrt Grof Janković u Daruvaru. O Brenku nema konkretnijih informacija, a njegova je sestra Glasu Istre kratko poručila da je ‘sve što mediji pišu laž’. (...)

ČLANAK U CIJELOSTI PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU JUTARNJEG LISTA...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 05:07