FACEBOOK KLEVETA

Slikar Marijan Crtalić odgovara na optužbe sisačkog gradonačelnika: 'Moguće da je netko pod mojim imenom napisao sporni tekst'

SISAK - Na Općinskom sudu u Sisku je u utorak 12. veljače nastavljeno suđenje zbog članka kojeg je prije točno dvije godine na svojem Facebook profilu napisao sisački akademski slikar Marijan Crtalić. Gradonačelnik Siska Dinko Pintarić tužio je slikara Marijana Crtalića za klevetu i traži kaznu u iznosu od sto dnevnih dohodaka. Kako stoji u tužbi Pintarić se smatra oklevetanim, jer je Crtalić napisao da je nestao novac od prodaje gradske Galerije Striegl, a koji je bio namijenjen kupnji novog galerijskog prostora.

U dosadašnjem tijeku postupka (prva rasprava održana je u svibnju prošle godine) Crtalić je izjavio da se ne osjeća krivim.

Svoju obranu temelji na tvrdnji da se ne sjeća da je ikada takvo što napisao, a takav tekst na svojoj Facebook stranici nije uspio pronaći.

U utorak 12. veljače ove godine rekao je kako je moguće da je netko pod njegovim imenom napisao sporni tekst zbog kojeg mu se sudi, odnosno da je riječ o lažnom profilu.

Svjedoke na raspravi, Đurđu Vuković i Tomislava Dovranića koji su potvrdili da su njegovi Facebook prijatelji i da su vidjeli njegov članak s tvrdnjama da je Pintarić nezakonito potrošio novac od prodaje Gradske galerije Striegl, pokušao je optužiti da ne govore istinu nego da govore po direktivi jer su zaposlenici gradske uprave, te im je Pintarić šef.

Komentirajući van sudnice cijeli slučaj, Marijan Crtalić je istaknuo da misli da kao porezni obveznik ima pravo iznositi svoje slobodno mišljenje, te pozivati bilo koga iz Grada na odgovornost ukoliko primijeti bilo kakve nepravilnosti u trošenju novca iz gradskog proračuna.

- Što se tiče galerije Striegl, a zbog toga sam optužen zato jer sam, navodno, oklevetao gradonačelnika, činjenica je da on prodao prostor galerije austrijskoj banci i da je lova od prodaje, prvobitno namijenjena za obnovu bivšeg kina Sloboda u novu gradsku galeriju - nestala.

U proračuna nema novca za galeriju, a nema niti galerije, rekao je Crtalić. Suđenje će biti nastavljeno 21. ožujka saslušanjem novih svjedoka, a među njima će biti i predsjednik Gradskog vijeća Siska, Veljko Novak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 14:53