DEMANTIRAO PUSIĆ

Slovenci prijete: 'Ne odustane li Hrvatska od Ljubljanske banke, blokirat ćemo joj pristup EU'

Slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec potvrdio je u intervjuu za list 'Večer' da postoji realna mogućnost da Slovenija ne ratificira ugovor
 Arhiva CROPIX

Slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec potvrdio je u intervjuu za list 'Večer' da postoji realna mogućnost da Slovenija ne ratificira ugovor ako Hrvatska pitanje Ljubljanske banke ne bude htjela rješavati u okviru nasljedstva.

Slovenija će blokirati ulazak Hrvatske u Europsku uniju ukoliko Zagreb ne odustane od potraživanja otprilike 545 milijuna njemačkih maraka koje su devizni štediše prenijeli na domaće banke, a Zagrebačka i Privredna banka sudskim procesima pokušavaju doći do tog novca.

Time je Erjavec demantirao Vesnu Pusić koja je nedavno u Dubrovniku rekla da se prijepor oko Ljubljanske ne treba vezati uz ratifikaciju.

Slovenski predsjednik Danilo Türk također je kazao ranije kako je moguće da će Slovenija iskoristiti problem s Ljubljanskom bankom kao izgovor za nepotpisivanje ratifikacije, te da bi Hrvatska trebala paziti na svoju vjerodostojnost.

Pusić se u ponedjeljak u Bruxellesu sastaje i s Erjavcem

ZAGREB - Ministrica vanjskih i europskih poslova RH Vesna Pusić u ponedjeljak će nazočiti sastanku ministara vanjskih poslova EU, ali će sudjelovati i na sastanku o uspostavi jadransko-jonske makroregije, na kojem će biti i slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec, kako prenosi STA.

Sastanak na kojem će sudjelovati i europski povjerenik za regionalnu politiku Johannes Hahn te ministri vanjskih poslova Italije i Grčke, bit će ujedno prvi susre Erjavca i Pusić nakon što je slovenski ministar izazvao buru u hrvatskoj javnosti ustvrdivši u razgovoru za subotnji broj mariborskog dnevnika Večer da postoji realna mogućnost da Slovenija ne ratificira sporazum o pristupanju Hrvatske Europskoj uniji ako Hrvatska ne pristane pitanje duga Ljubljanske banke rješavati u sklopu pregovora o sukcesiji bivše SFRJ.

To je stajalište potpuno suprotno gledištu hrvatske vlade, koje je već nekoliko puta izrazila i sama ministrica, pa i nakon posljednjeg susreta s Erjavcema na marginama Croatia summita u Dubrovniku prije dva tjedna. Dvoje ministara tad se načelno suglasilo da bi se u rješavanju tog pitanja moglo angažirati dva stručnjaka, a Pusić je ponovno naglasila da prijepor oko Ljubljanske banke ne treba vezati uz ratifikaciju.

Dva mjeseca prije toga, nakon prvog sastanka hrvatskog i slovenskog premijera Zorana Milanovića i Janeza Janše, na kojem se razgovaralo i o pitanju Ljubljanske banke, Pusić je ocijenila da bi "bilo potpuno nezamislivo da se nađemo u situaciji da po peti put nešto što nema veze s pristupanjem Hrvatske EU stane na put slovenskom napredovanju u ratifikaciji hrvatskog pristupnog ugovora". ( Hina)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. svibanj 2024 14:29