ARBITRAŽA

SLOVENSKI GEODETI ISCRTALI NOVU GRANICU U PIRANSKOM ZALJEVU, ERJAVEC DOŽIVIO DEBAKL Šef diplomacije poželio povući potez koji je za Cerara bio previše

 
Karl Erjavec
 Profimedia, Abaca

Slovenci pripremaju donošenje deset zakona koji bi trebali biti usvojeni po hitnoj proceduri, a omogućili bi provedbu arbitražne odluke.

Na sjednici slovenske vlade predstavljen je grafički prikaz granice između Hrvatske i Slovenije u mjerilu 1:5000, kako to u ovom trenutku vidi službena Ljubljana. Zemljovide je izradila Geodetska uprava, a javnosti će biti dostupni sljedeći tjedan nakon sjednice odbora za vanjsku politiku slovenskog parlamenta.

Prijedlozi tih zakona bit će u parlamentu početkom studenoga, a već sada su napisani i spremni za usvajanje. Sljedećih dana očekuje se i sastanak šefova zastupničkih klubova koji će biti detaljno obaviješteni o svim planovima koje Slovenija ima nakon 29. prosinca, kada istječe šestomjesečni rok za primjenu odluke arbitražnog suda. Među zakonima koji će se tako naći u parlamentu je i onaj koji bi trebao riješiti “teškoće” slovenskih građana čije su kuće na područjima koja bi po odluci arbitraže trebala pripasti Hrvatskoj. Među predloženim zakonima je i onaj o morskom ribolovu, a slovenska policija tvrdi da je do sada, nakon objavljivanja odluke arbitražne komisije, bilo 300 kršenja od strane hrvatskih ribiča i policije.

Slovenci tvrde da su u Tallinnu dobili podršku Angele Merkel i Emmanuela Macrona, s time da je njemačka kancelarka tražila da se ukori slovenskog šefa diplomacije Karla Erjavca zbog tvrde retorike prema Hrvatskoj. To je navodno bio glavni razlog što je premijer Miro Cerar javno upozorio Erjavca da prestane davati izjave koje “koriste Hrvatskoj”, dok ministar vanjskih poslova tvrdi da svi u trenutačno vladajućoj koaliciji imaju iste stavove oko arbitraže. “Polemika je zaključena, ja sam se zalagao za to da, što se mora tiče, odmah počnemo s implementacijom arbitražne odluke jer su tamo koordinate jasne i granica je jasna. Ipak, odlučeno je drukčije, pa ćemo poštovati taj šestomjesečni rok za cijelu granicu”, kaže Erjavec.

Na nedavnom sastanku koji je trajao gotovo tri i pol sata odlučeno je da se neće otkrivati detalji što Slovenija priprema, a izbjegavat će se i podizanje tenzija prema Hrvatskoj.

Kad je riječ o Svetoj Geri, Slovenci tvrde da nije moguće povlačenje slovenske vojske ako u cijelom procesu “primopredaje” neće sudjelovati hrvatska strana. To bi značilo i da Hrvatska prihvaća odluku arbitražnog suda, a u protivnom očito Slovenci nemaju namjeru da u tom dijelu kopnene granice provedu arbitražu.

Erjavec bi odmah postavljao bove u Savudrijskoj vali

Slovenska vlada u četvrtak se upoznala s prikazom granice s Hrvatskom temeljem presude arbitražnog suda, ali je neće provesti dok o tome ne obavijesti parlament i dok ne istekne rok za primjenu, rekao je ministar vanjskih poslova Karl Erjavec, dodajući da je on predlagao da se u Savudrijskoj vali postave bove prema arbitraži iako je Hrvatska ne priznaje.

Kako je Erjavec nakon sjednice vlade rekao za televizijsku postaju A-kanal, zakonski paket koji parlament treba usvojiti radi priprema za provođenje arbitraže već je spreman, a vlada i posebna međuresorska skupina za to se intenzivno pripremaju.

Osim sa zakonskim pripremama za provedbu, vlada premijera Cerara informirala se i o prijevodu arbitražne presude koja će biti podijeljena članovima parlamentarnog odbora za vanjsku politiku koji u srijedu nastavljaju prekinutu sjednicu o primjeni arbitraže i odnosima s Hrvatskom, najavio je Erjavec.

Na zatvorenoj sjednici zastupnicima će biti predstavljena "vizualizacija arbitražne odluke", te prijevod arbitražne presude, kako bi se sa svime mogli dobro upoznati prije nego podrže zakone za pripremu provedbe arbitraže.

"Imamo teškoća jer Hrvati u arbitraži ne žele sudjelovati", kazao je Erjavec, dodavši da "Hrvati ne poštuju dogovore" nego da imaju otvorena granična pitanja osim sa Slovenijom još i sa Srbijom i Bosnom i Hercegovinom.

Erjavec je rekao da u vladi postoje "dvije linije" u odnosima s Hrvatskom, te da je prevladala premijerova koja se zalaže za umjereniji pristup iako inzistira na provedbi arbitraže.

Ja sam za čvršći stav, kazao je Erjavec, te dodao da se je najprije zauzimao da se u Savudrijskoj vali, u dijelu koji po presudi arbitara pripada Sloveniji, postave plutajuće bove, kako bi se znalo do kamo seže suverenitet Slovenije, jer su u dijelu arbitražne presude granične linije i koordinate po presudi arbitraže jasne.

No, to nije prihvaćeno, kazao je slovenski ministar, te pojasnio da će se u provedbu presude ići istovremenu na moru i kopnu.

On je dodao da se je njegova izjava kako Hrvatsku treba blokirati u OECD-u pokazala uspješnom jer je i u Zagrebu odmah nakon toga došlo do razmatranja pitanja arbitraže. (Hina)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 03:58