TUŽBA IZ 2022.

Slovenski ribari izgubili spor protiv Hrvatske, Sud u Strasbourgu hladno poručio: ‘Nismo nadležni‘

Na ovu odluku slovenski ribari nemaju pravo žalbe

Ilustracija

 Matija Djanjesic/Cropix/Cropix

Europski sud za ljudska prava danas se proglasio nenadležnim po pitanju 113 tužbi 20-ak slovenskih ribara protiv Hrvatske zbog kazni koje su dobili zbog ribolova u hrvatskim teritorijalnim vodama.

Slovenski ribari tužbu su podnijeli 2022. godine, a Sud je danas objavio kako se ne smatra nadležnim odlučivati o valjanosti i pravnim učincima arbitražne presude u graničnom sporu Hrvatske i Slovenije iz 2017. koju je donio ad hoc arbitražni sud u Haagu, a koju Hrvatska ne priznaje.

Prema navodima slovenskih medija suci su u presudi, između ostalog, napisali da je prema hrvatskim zakonima granica na moru sa Slovenijom jasno određena te da su slovenski ribari morali jasno znati da love na području koje je predmet spora između dviju država. Na ovu odluku slovenski ribari nemaju pravo žalbe.

Sud je podsjetio i da su mu hrvatski ribari dosada podnijeli više od 800 pritužbi na kazne koje su im ispisale slovenske vlasti zbog ribolova u tom dijelu Piranskog zaljeva.

Prema tvrdnjama slovenskih medija, hrvatske vlasti su slovenskim ribarima dosad ispisale kazne u vrijednosti većoj od 2 milijuna eura, a isto otprilike vrijednost je kazni koje su slovenske vlasti napisale hrvatskim ribarima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. svibanj 2024 14:13