'POGRIJEŠIO SAM'

SLUČAJ KOJI JE ŠOKIRAO HRVATSKU Povučen otkaz čistačici koja se pokušala ubiti

 Goran Mehkek/CROPIX

Spremačica Općinskog suda u Samoboru I. M., koja je uslijed psihičkog rastrojstva na radnom mjestu skokom sa 8 metara visokog krova sudske zgrade pokušala sebi oduzeti život, ipak neće dobiti izvanredni otkaz.

Predsjednik tog suda Darko Župančić poništio je svoju odluku o izvanrednom otkazu donesenu 26. lipnja. Učinio je to, međutim, tek nakon intervencije nadležnog sindikata, medijskoga pritiska i zahtjeva za očitovanjem koji je od njega zatražilo Ministarstvo pravosuđa.

Pokušaj suicida

Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika jučer je primio i medijima razaslao novu odluku predsjednika samoborskoga suda. U njoj Župančić navodi da je preispitao svoju raniju odluku o izvanrednom otkazu te shvatio da pri njezinu donošenju nije u dovoljnoj mjeri uzeo u obzir teško psihofizičko stanje u kojem se spremačica nalazila. U novoj odluci sudac Župančić tvrdi da se postupak spremačice I. M. zbog njezina teškog zdravstvenog stanja ipak ne može tumačiti kao teška povreda službene dužnosti niti kao kršenje Etičkog kodeksa državnih službenika.

‘Postoje i blaže mjere’

Predsjednik samoborskog suda korigirao je i stajalište koje je imao prije nepuna dva tjedna kad je tvrdio da je nesretna spremačica zauvijek izgubila povjerenje suda da je sposobna obavljati posao čišćenja sudske zgrade. Ocjenu o tome može li ona uredno obnašati svoju dužnost, tj. hoće li ponoviti pokušaj suicida mogu, tvrdi u novoj odluci sudac, dati jedino ovlaštene zdravstvene ustanove. Ovisno o stručnom mišljenju tih ustanova, dodao je, postoje i druge blaže mjere za kojima poslodavac može posegnuti da bi zaštitio svoje interese.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 03:22