SUKOB INTERESA

SLUČAJ MINISTRA FINANCIJA Treba li se Zdravko Marić izuzeti iz odluka o Agrokoru?

 Damjan Tadić / CROPIX

Da je kojim slučajem preslagivanje nove parlamentarne većine uspjelo i da je Zdravko Marić postao novi premijer, bi li se on morao izuzeti od svake odluke Vlade koja se odnosi Agrokor, tvrtku u čijoj je Upravi bio zaposlen prije ulaska u Vladu?

“Da. Trebao bi. I kao ministar financija mora se izuzeti iz bilo koje odluke koja se izravno odnosi na Agrokor. Ne mislim pritom na opće odluke Vlade, strateške odluke u predlaganju pojedinih zakonodavnih rješenja. Mislim na slučajeve u kojima mora donijeti izravnu odluku kao što su oprost duga ili smanjenje porezne obveze Agrokoru kao poreznom obvezniku. To nipošto ne znači da odvraćamo ljude iz privatnog sektora od dolaska na dužnosničke pozicije u javnom sektoru, jer to bi bila zamjena teza i ‘spin’. Naprotiv, smatramo da su ljudi iz privatnog sektora dobrodošli na javnim dužnosničkim pozicijama. Naša je poruka da se kod dužnosnika mora graditi kultura samoizuzimanja u onim predmetima s kojima su osobno izravno povezani. Kao primjer dobre prakse istaknula bih slučaj bivše ravnateljice Agencije za tržišno natjecanje, Olgice Spevec, koja se izuzimala iz odlučivanja u svim predmetima koji su se odnosili na Agrokor zato što je njezin suprug zaposlen u Agrokoru.”

Istraga i prijave

Tako je u intervjuu objavljenom 18. lipnja prošle godine u Jutarnjem listu govorila predsjednica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa Dalia Orešković. Bilo je to neposredno nakon što je postalo jasno da je plan s preslagivanjem Vlade u kojem je premijer trebao biti Zdravko Marić propao i da su prijevremeni parlamentarni izbori neizbježni.

Danas, kad je kriza koncerna Agrokor na vrhuncu, a ministar financija Zdravko Marić, koji je prije ulaska u Vladu bio jedan od top-menadžera u tom koncernu, naveliko sudjeluje u sastancima predstavnika Vlade s vlasnicima i upravom kompanije te njezinim vjerovnicima, pitali smo predsjednicu Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa Daliju Orešković hoće li to tijelo reagirati na činjenicu da se ministar ne izuzima sa sastanaka o Agrokoru.

“U ovom trenutku na to vam pitanje mogu odgovoriti samo načelno”, rekla nam je Dalia Orešković i dodala: “Povjerenstvo odluke o pokretanju postupaka donosi na dva načina - u povodu prijave protiv dužnosnika ili na temelju vlastitih saznanja do kojih dolazi, uključujući i objave u medijima. U našoj dosadašnjoj praksi više smo postupaka pokrenuli na temelju vlastitih saznanja nego na temelju anonimnih prijava. U ovom trenutku ne mogu vam odgovoriti kako će se i hoće li se Povjerenstvo baviti predmetom ministra financija Marića i Agrokora.”.

Put u SAD

Povjerenstvo još nije donijelo ni odluku o tome hoće li ili neće pokrenuti postupak protiv predsjednice Republike Kolinde Grabar-Kitarović zbog njezina neobičnog putovanja u SAD na isteku prošle i u prvim danima ove godine. Nakon više zaprimljenih prijava protiv predsjednice zbog tog putovanja, Povjerenstvo je još 3. siječnja ove godine uputilo Uredu predsjednice zahtjev za dostavu informacija na temelju kojih bi moglo donijeti odluku hoće li protiv nje pokrenuti postupak ili će podnesene prijave odbaciti. Ni dva i pol mjeseca nakon što je od Ureda predsjednice zatražilo potrebne informacije, Povjerenstvo još nije donijelo nikakvu odluku o tim prijavama. Iz toga se neizravno može zaključiti da nije dobilo tražene informacije na temelju kojih bi moglo odlučiti o prijavama iako mu je tijelo javne vlasti prema Zakonu o sprečavanju sukoba interesa u takvim slučajevima dužno dostaviti tražene podatke bez odgode. Orešković nije željela ništa reći o tom predmetu, jedino je ponovila da će odluku o njemu donijeti na jednoj od javnih sjednica Povjerenstva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. svibanj 2024 22:16