GLAVAŠEV POLITIČAR

SLUČAJ RAZOTKRIO JUTARNJI Političar uzeo 4.000 eura mita i zaposlio rođakinju, ali tvrdi: 'Nisam kriv!'

Uskok Maksimovića tereti da je kao predsjednik Županijske skupštine od listopada 2009. do sredine siječnja 2011. u Osijeku posredstvom supruge pristao za četiri tisuće eura zaposliti njezinu rođakinju Danijelu Tes
 Vlado Kos/Cropix

OSIJEK - Na osječkom Županijskom sudu danas je počelo suđenje uglednom liječniku i bivšem predsjedniku osječko-baranjske Županijske skupštine Zlatku Maksimoviću (58) optuženom da je primio 4.000 eura kako bi zaposlio Osječanku Danijelu Tes u tvrtki u vlasništvu grada i županije, a njegovoj supruzi Ani (36) za pomaganje u tom nedjelu.

Nakon što im je pročitana optužnica, Ana i Zlatko Maksimović rekli su da se ne smatraju krivim za kaznena djela protuzakonitog posredovanja i pomaganja u protuzakonitom posredovanju.

USKOK je na temelju Danijeline prijave optužio Maksimoviće da su od nje tražili i uzeli 4.000 eura kako bi joj Maksimović našao posao. To se događalo u jesen 2009. i to prema Danijelinim riječima uz podupiranje od strane njezine majke Ane, koja joj je, iskazala je Danijela, predložila da se obrati mužu svoje nećakinje za pomoć, što je ova i učinila. Ana i Zlatko su joj, istaknula je, odgovorili da to inače stoji 5.000 eura, ali da je za nju kao za tetu cijena 4.000 eura, nakon čega je ona krenula u prikupljanje novca, pa su joj dio dali njezini roditelji, koji su za to podigli kredit, a dio je posudila od očevog bratića. Novac je odnijela Maksimovićima i, kazala je, predala ga u apoenima od po 500 eura.

- Bila sam u bezizlaznoj situaciji i pristala sam na njihove zahtjeve - kazala je Tes.

No, tada su krenuli problemi, jer posla nije bilo, a Ana joj je govorila kako će biti, da mora biti strpljiva i uvijek je supruga ispričavala brojnim obvezama. Potom su prestali s njom kontaktirati pa im je sa svojom kćerkom došla nenajavljeno i tražila da joj vrate novac, ako nema posla, na što joj je Maksimović odgovorio da bi to bila najveća glupost. Kćerka je mobitelom snimala taj razgovor, ali je on pri kasnijem pokušaju prebacivanja na CD izbrisan.

Ipak, u siječnju 2011. dogovoren joj je sastanak u uredu tadašnjeg i današnjeg osječko-baranjskog župana i Maksimovićevog stranačkog šefa u HDSSB-u Vladimira Šišljagića. Tamo je bio i direktor tvrtke Regionalna veletržnica Zoran Kovač, kojemu je, prema Danijelinim riječima, župan naložio da je zaposli u tvrtki umjesno zaposlenice koja je odlazila na porodiljni dopust. U Veletržnici je radila sljedećih 13 mjeseci na određeno vrijeme, a onda joj je istekao ugovor i ostala je na ulici. Prethodno je o svemu izvijestila osnivača HDSSB-a Branimira Glavaša, kojemu je o svom slučaju pisala u mostarski zatvor, a onda je on o tome obavijestio DORH.

- Kada sam shvatila da sam prevarena odlučila sam sve prijaviti DORH-u u Zagrebu i raskrinkati kako se za vlastitu dobit iskorištava jedna teška životna situacija - kazala je Tes, koja je dala iskaz USKOK-u nakon čega je otvoren postupak. Ona dug roditeljima i očevom bratiću još nije vratila. Kroz cijeli slučaj pak prožimaju se narušeni obiteljski odnosi, osobito između Danijele i njezine majke Ane, koja je također svjedočila na suđenju, pri čemu je porekla iskaze dane na saslušanju u USKOK-u. Tada je naime govorila kako je znala da će Danijela predati novac Ani i Zlatku, da joj je Ana u jednom trenutku rekla da je „prestane uznemiravati, da je novac otišao u HDSSB“, da su joj i Ana i Zlatko tvrdili kako Danijelu čeka posao. Na suđenju je pak izjavila da je iskaz USKOK-u bio takav zbog prijetnji koje je od kćerke dobila još 2009., kada je ova tražila posao, a onda i 2012. kada je dobila otkaz u Veletržnici.

- Zlatko nije mogao zaposliti ni svoju suprugu, a kamoli moju kćer. Danijela mi je prijetila, napala me i fizički, htjela je mene i supruga razbaštiniti i rastaviti. Novac smo joj dali jer je rekla da joj treba za zaposlenje, ali nije spominjala Anu i Zlatka već neke druge ljude i tvrtke - kazala je plačući majka tužiteljice i baka optužene.

Vladimir Šišljagić: 'Primio sam Danijelu na razgovor, ali nisam naložio njezino zapošljavanje'

Župan Šišljagić u svom je svjedočenju rekao da nije naložio Kovaču kako mora zaposliti Danijelu Tes. Maksimovića i nju je primio u svom uredu, u kojem je bio i Kovač, saslušao je, uzeo njezine papire i rekao da joj se može javiti ako se negdje otvori radno mjesto. Tako se otvorilo i ono na Veletržnici, pa joj je rekao da se javi na natječaj.

- Rekao sam Kovaču da nema nikakvu obvezu zaposliti, niti ja imam utjecaj na zapošljavanje - izjavio je Šišljagić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. svibanj 2024 05:05