KORAK DO RJEŠENJA

SOLIDARNI GRADOVI PRUŽAJU POMOĆ Zmajlović i Ževrnja dogovorili odvoz otpada iz Makarske

Ministar Zmajlović upozorio je da se do izgradnje regionalnih centara za gospodarenje otpadom u cijeloj Hrvatskoj mora nastaviti projekt sanacije pojedinačnih odlagališta

SPLIT- Na današnjemu sastanku u Splitu ministar zaštite okoliša Mihael Zmajlović dogovorio se sa županom Zlatkom Ževrnjom i predstavnicima gradova Splita, Makarske, Sinja, Vrgorca, Imotskog i Trogira da se radi solidarnosti otpad s makarskog područja ubuduće odvozi na područje tih gradova kako bi se izbjegle neugodnosti u turističkoj sezoni, izvijestili su novinare sudionici sastanka.

„To rješenje, ili korak do rješenja, nije stavljanje stvari pod tepih, već iznalaženje kompromisnog rješenja do konačnoga i trajnog rješenja, a to je izgradnja Centra za gospodarenje otpadom koji mora biti završen do 2018. godine“, rekao je nakon sastanka ministar Zmajlović.

Splitsko-dalmatinski župan Ževrnja izjavio je kako Makarska može odahnuti jer će se, po današnjem dogovoru, u sljedećih desetak dana komunalna tvrtka iz Makarske i komunalne tvrtke s područja županije operativno dogovoriti o tehnici zbrinjavanja otpada s makarskog područja.

„Svjesni smo da ne možemo krenuti u turističku sezonu u Makarskoj u ovakvom stanju u kakvom je sada i na taj način slati poruku turističkoj klijenteli, što smo najozbiljnije shvatili te smo naišli na maksimalno razumijevanje i solidarnost gradova na području županije“, rekao je župan Ževrnja i dodao da će do kraja godine preuzeti otpad po svojim mogućnostima.

Po njegovim riječima, po današnjem dogovoru riješit će se zbrinjavanje otpada s područja Makarske ne samo do kraja ove godine, nego do izgradnje regionalnog centra za gospodarenje otpadom u Lećevici, koji mora biti završen do 2018. godine.

„Taj centar i osam pretovarnih stanica na području Splitsko-dalmatinske županije stajat će više od 450 milijuna kuna, a očekujemo da će se najveći dio tog iznosa sufinancirati iz Europskih fondova“, istaknuo je župan Ževrnja.

Dodao je kako će se tim centrom rješiti problem odlagališta otpada u svih 55 općina i gradova na području Splitsko-dalmatinske županije.

Ministar Zmajlović upozorio je da se do izgradnje regionalnih centara za gospodarenje otpadom u cijeloj Hrvatskoj mora nastaviti projekt sanacije pojedinačnih odlagališta.

„Centar za gospodarenje otpadom mora biti otvoren kao trajno ekološki prihvatljivo rješenje, gdje ćemo kroz primarnu selekciju vrijedne sirovine i korisne komponente izdvojiti, a onaj dio otpada koji treba obraditi u takvom postrojenju obrađivat će se i proizvodit će se gorivo“, rekao je ministar i dodao da će poslije služiti kao energetska komponenta u cijelom sustavu gospodarenja otpadom. Po njegovim riječima, u svemu što se radi u Hrvatskoj već ima „konkretnih i vidljivih rezultata“.

„Stopa povećanja recikliranja u Hrvatskoj unazad godinu dana, od uvođenja novog zakona i svih ovih aktivnosti i akcije 'Velika čistka' dvostruko je veća od one koja je europski prosjek i povećava se stopom od 10 posto, i s time možemo biti zadovoljni, no ne do kraja - dok 2020. ne postignemo stopu recikliranja od 50 posto, što nam je obveza, ali i želja“, objasnio je ministar Zmajlović.

Po njegovim riječima, dinamika i aktivnosti koje provode općine, gradovi i županije u cijeloj Hrvatskoj „mogu nas ohrabriti da idemo u dobrom smjeru“, ali, dodao je, „ne smijemo više dopustiti da potrošimo vrijeme kao što smo zadnjih 10 ili 15 godina nepovratno potrošili vrijeme i novac“. Istaknuo je da Ministarstvo zaštite okoliša i prirode svojim aktivnostima uvodi red „bez guranja stvari pod tepih“.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. svibanj 2024 01:23