PRIPREMA REBALANSA

SPAŠAVANJE PRORAČUNA Vlada smanjuje svoje investicije

Linić je priznao da je prihod od poreza na dobit i PDV-a manji za milijardu kuna
 Marko Todorov/CROPIX

U pripremi rebalansa proračuna ministar financija Slavko Linić pokušava naći prostor gdje bi mogao napraviti neke uštede, a kao i prijašnjih godina, čini se da će to opet biti investicije. Među brojnim sastancima u Ministarstvu financija, prema dostupnim informacijama, ovih je dana upriličen i onaj korisnika državnog proračuna kojima je rečeno da smanje planove za ovogodišnje kapitalne izdatke.

O kojim je iznosima riječ, zasad nije poznato, ali iskustvo iz studenog prošle godine govori da je rebalansom proračuna stavka “rashodi za nabavu nematerijalne imovine smanjenja za 424 milijuna kuna. Vrlo slično već se dogodilo na početku ove godine. Već rebalansom u veljači, ti rashodi kod izvanproračunskih fondova, koji se uglavnom odnose na HAC, državne ceste i vode, smanjeni su za čak 1,3 milijarde kuna, na 2,7 milijardi kuna.

U UTAJI POREZA DOSAD UHVAĆENO 3500 TVRTKI Porezna uprava o šest mjeseci fiskalizacije

Rezanje rashoda

U svojim izvješćima u Hrvatskoj MMF već ustrajno ponavlja kako bi od rezanja rashoda trebalo izuzeti samo investicije jer su one važne za oporavak ekonomije. Posljednjih godina, očito je, događa se upravo suprotno. U odnosu na 2008., primjerice, kada su za konsolidiranu opću državu (uključuje izvanproračunske fondove i lokalnu državu) kapitalni rashodi iznosili 6,6 milijardi kuna, lani su smanjeni za 40 posto, na četiri milijarde kuna. U prvih šest mjeseci ove godine ti su rashodi iznosili 1,8 milijardi kuna.

Porez na dobit

Za ekonomiste to nije iznenađenje, jer kada vlasti shvate da se proračun ne ostvaruje, investicije su im najlakša meta. S jedne strane, realizacija ionako kasni za planom pa se tek evidentira stanje stvari, a što je još važnije, kada nema novca te je rashode najlakše srezati.

- U odnosu na plan, veće odstupanje od kapitalnih rashoda vidljivo je samo kod povlačenja novca iz europskih fondova. Na žalost, državna uprava pokazuje da tamo gdje se traži stručnost, znanje i organizacija nije u stanju realizirati planove - kaže Maruška Vizek s Ekonomskog instituta. Ministar financija Slavko Linić i dalje tvrdi da je sve pod kontrolom i da se proračun puni prema planu, ali ipak priznanje da su prihodi od poreza na dobit i PDV-a podbacili po oko milijardu kuna. Njega više iznenađuje činjenica “da su tvrtke iskoristile pravo da naplate porez na dobit ako taj novac reinvestiraju”. Smatra da je to ipak dobro za gospodarstvenike, premda nešto manje za državni proračun.

PRVI NAPREDAK HRVATSKE NAKON PET GODINA Potpredsjednik Vlade Grčić: 'Sada već možemo disati na disalicu'

Analitičare, međutim, više iznenađuje podbačaj PDV-a, posebno imajući u vidu učinke fiskalizacije. Poreznici su se pohvalili da je u samo u prvoj polovici ove godine prijavljeno13 milijardi kuna prometa više nego u istom razdoblju lani. Šefica porezne jednom je progodom kazala da je četvrtinu toga država ubrala kao porez. Unatoč tome, prihodi od PDV-a su pali.

Porez na turizam

Prema neslužbenim informacijama, u srpnju su pali oko 10 posto prema istom mjesecu lani, a podbačaj u kolovozu znatno je veći.

Jedan od razloga svakako je drugačiji obračun PDV-a nakon ulaska u EU, što za proračun znači kasniju naplatu. Drugi je razlog smanjenje stope tog poreza na turizam.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. svibanj 2024 19:58