POMOZIMO STANARIMA

SPASIMO VITIĆEV NEBODER Stanari: Da, znamo da smo odgovorni za zgradu, ali dio novca treba nam dati Grad

ZAGREB - U obnovu Vitićeva nebodera potrebno je uložiti 8 milijuna kuna, a stanari će morati podmiriti 30 posto tih troškova.

Stanari će tako preko upravitelja zgrade, Gradskog stambeno-komunalnoggospodarstva, podići kredit u banci, a kako bi dobili zatraženi iznos, morat će kao predujam izdvojiti 10 posto sredstava iz pričuve.

- Iznos do kojeg mi možemo sudjelovati u troškovima je nešto više od 2 milijuna kuna (2,242.000) jer plaćamo prema osnovici od 10 kuna po kvadratu - kaže predstavnik stanara Petar Paradžik.

Kredit neće dizati dok ih Zavod za zaštitu spomenika kulture ne obavijesti o točnoj raspodjeli troškova i početku radova.

- Točan iznos koji će biti potreban za obnovu pročelja i krova znat će se tek kada se otkrije tko će biti izvođač radova, sada možemo govoriti samo o procjeni - kaže Silvije Novak, pročelnik Zavoda za zaštitu spomenika kulture.

Spomenik kulture

U ovogodišnji Plan nabave Grada Zagreba uvrštena je sanacija pročelja i krova u Laginjinoj 9, kao i stručni nadzor navedenih radova u iznosu od 60 tisuća kuna bez PDV-a. Nakon provedenog natječaja i odabira izvođača radova te odluke hoće li se opet ugraditi drvene ili aluminijske grilje, počinje obnova Vitićeva nebodera. Prema planu nabave, radovi bi trebali početi u drugoj polovici godine, što stanari željno očekuju još od 2005., kada je počela njihova borba za obnovu nebodera.

Iste je godine, 30. svibnja, upisom u Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske Vitićev neboder postao zaštićeni spomenik kulture. To priznanje za tu građevinu stanarima je uz ponos donijelo i mnoge komplikacije.

Bez odobrenja Zavoda nisu smjeli ništa raditi niti obnavljati na zgradi, a bez novčanih sredstava iz spomeničke rente nisu mogli jer je cijeli projekt preskup.

- Mi bez spomeničke rente jednostavno nismo mogli ništa. Ova zgrada zahtjevna je za održavanje, konstantno nešto moramo popravljati, od dimnjaka do grijanja. A sami sve ne možemo. Morali smo odlučiti što su nam prioriteti i što možemo platiti iz pričuve - objašnjava Gordana Matić, predstavnica stanara i jedan od desetak arhitekata koji stanuju u Laginjinoj 9. Upravo su ti arhitekti i poznati umjetnici koji žive u Vitićevu neboderu osnovali grupu stručnjaka i godinama radili na projektu kako bi što prije obnovili remek-djelo u kojem žive.

ČLANAK U CIJELOSTI PROČITAJTE U TISKANOM IUDANJU JUTARTNJEG LISTA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 14:28