ŠEFE, MOGU LI `UBIT OKO´?

Spavanje na poslu vraća snagu i elan

Drijemanje ne smije biti dulje od pola sata jer tada počinje pravo spavanje

ZAGREB - Šefe, malo mi se prispavalo, mogu li ubiti oko? Odgovor na ovo pitanje sigurno bi bilo - jesi li ti lud, pa ne plaćam te da bi spavao, nego da bi radio! Kakva siesta usred posla!

Drskost ili potreba

Šef bi sigurno bio iskreno zgranut drskošću pitanja. No, američki neurolog i stručnjak za poremećaj spavanja prof. Alon Avidan kaže da kratko drijemanje poboljšava koncentraciju, skraćuje vrijeme reakcije i omogućuje bolje kritičko razmišljanje nego ako se ustraje na trajnoj pospanosti tijekom radnog vremena.

Pospanost se, osim noću, javlja i danju, jer kako dan više odmiče, tako koncentracija pada i sve smo više pospani, kaže Avidan. Najveća kriza spavanja nastupa između 15 i 16 sati za one koji rade danju.

Maksimalna pažnja

Stručnjaci su uvjereni da joj se ne bismo trebali odupirati, pogotovo kod poslova koji zahtijevaju maksimalnu pažnju, poput, kontrole leta. Umjesto da radnici rade u polusnu, bolje je da poslodavci razmisle o prostoriji u kojoj bi po potrebi, na 15 do 20 minuta, vratili snagu i potom prionuli na posao potpuno oporavljeni.

No, pauze spavanja ne smiju biti dulje od pola sata, jer nakon 30 minuta počinje spavanje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. svibanj 2024 05:36