ULAGANJE U ZDRAVSTVO

Specijalna bolnica Martin Horvat u Rovinju uređuje novi dječji odjel za rehabilitaciju

‘Imamo toliko pacijenata i bolnica se toliko razvija da nam jednostavno nedostaje prostora i nove ambulante‘

Rovinjska bolnica Martin Horvat renovira zgradu u koju će se smjestiti dječji odjel

 Goran Šebelić/Cropix

Punom parom uređuje se odjel za dječju rehabilitaciju s novom poliklinikom u rovinjskoj Specijalnoj bolnici za ortopediju i rehabilitaciju "Martin Horvat" koja će se otvoriti iduće godine. Radi se o novim odjelima za dječju rehabilitaciju koji se trenutno grade uz pomoć sufinanciranja svih općina i gradova u Istri uključujući Istarsku županiju. Ta investicija vrijedi 3,3 milijuna eura, a potpuno nova poliklinika, te odjeli s 26 kreveta za djecu i njihove roditelje uređuje se u zgradi u kojoj je ranije bila smještena uprava bolnice.

- U bolnici već djeluju timovi koji će raditi i u novoj poliklinici, tako da čim radovi budu zgotovljeni, odmah useljavamo i nastavljamo s kliničkim poslom. Naime, ima toliko pacijenata i bolnica se toliko razvija da nam jednostavno nedostaje prostora i nove ambulante. Zato trenutno radimo ujutro i popodne, a dječje ambulante rade čak i subotom.

S druge strane to se pokazalo dobro za naše najmlađe pacijente jer se obitelj mogu lakše organizirati, a djeca ne izostaju s nastave, kaže nam ravnatelj rovinjske bolnice Marinko Rade. Pojašnjava nam da će u zgradi koja je u rekonstrukciji biti smješteno pet ambulanti za pregled liječnika specijalista, te pet soba za terapije, novi prostor za senzoričku sobu, uz sve dodatne prostorije uključujući prostor za dojenje i dječje igraonice.

image

Marinko Rade, ravnatelj bolnice u Rovinju

Goran Šebelić/Cropix

Prvi kat zgrade biti će rezerviran za bolnički odjel u čijim sobama će najmlađi pacijenti boraviti s roditeljima. U novoj će poliklinici integrirano djelovati fizijatar specijaliziran za dječju rehabilitaciju, pedijatar, neuropedijatar, dječji ortoped, logopedi, psiholozi, edukacijski rehabilitatori, fizioterapeuti posebno educirani za rad s djecom te radni terapeuti. Bit će zaokružene terapijske i dijagnostičke potrebe pacijenata.

image
Goran Šebelić/Cropix

Ulažu sve općine i gradovi u Istri

- Za sada pratimo naše najmlađe pacijente s odstupanjima u razvoju pretežito ambulantno, a s novim odjelom imati ćemo priliku raditi s njima puno intenzivnije, što pretpostavlja bolje ishode liječenja. U svakoj će sobi boraviti dijete s roditeljem ili pratnjom, što svakako poboljšava iskustvo boravka u bolnici, ističe Rade.

Istodobno će nova poliklinika biti povezana s velikom dvoranom i predavaonicom gdje će se odvijati predavanja za studente sveučilišta s kojima smo povezani, a to su Medicinski fakultet sveučilišta u Osijeku, Medicinski fakultet sveučilišta u Puli i Fakultet zdravstvenih studija sveučilišta u Rijeci.

image
Goran Šebelić/Cropix

- Sve općine i gradovi u Istri investiraju u ovu obnovu i opremanju nove poliklinike i odjela za dječju rehabilitaciju, i to 2,3 milijuna eura, a Istarska županija dodatno ulaže još milijun eura. S pregovorima oko tog projekta krenuli smo još prije 3 godine i moram priznati da su svi dionici postupka, načelnici, gradonačelnici i sam župan, pokazali iznimnu odgovornost i nadpolitičko razmišljanje.

Svi su stavili sa strane određene razlike i poduprli vrijedan projekt koji nosi iznimnu dodanu vrijednost za građane Istre i cijele Hrvatske. Razmišljajući o prošlosti, gradimo bolnicu budućnosti, smatra ravnatelj ove bolnice.

Rade je zadovoljan koliko "Martin Horvat" u zadnjih 10 godina ulaže u svoj razvoj, ali i širi spektar usluga i specijalnosti, te privlače sve više pacijenata. U bolnici radi 133 djelatnika, godišnje kroz odjele prođe do 2.500 pacijenata, u poliklinici se obave 24 tisuće pregleda, a provede se oko 200 tisuća postupaka u fizikalnoj terapiji.

image
Goran Šebelić/Cropix

Od beba do najstarijih generacija

- Naša bolnica razvija se u funkcionalnu cjelinu s integriranim pristupom, pružajući široku lepezu terapija, kako invazivnih tako i neinvazivnih, za pacijente svih uzrasta - od novorođenčadi do stogodišnjaka.

Zastupaju različite specijalnosti poput ortopedije, fizikalne medicine i rehabilitacije, pedijatrije, neuropedijatrije, neurologije, anesteziologije i medicine boli, logopedije, psihologije, edukacijske rehabilitacije te radne terapije. Nedavno su otvorili dnevnu bolnicu s jednodnevnom kirurgijom i moderni terapijski bazen.

- Obnovom operacijske sale uz investiciju vrijednu oko 330 tisuća eura, a koja nije bila u funkciji od 1996. godine, omogućili smo rješavanje složenih mišićno-koštanih problema. Ulaganjem u energetsku učinkovitost u visini od 1,5 milijuna eura, uz podršku fondova Kraljevine Norveške, Kneževine Lihtenštajn i Island, koji od 1994. godine financiraju projekte u zemljama članicama Europskog gospodarskog prostora, kako bi ojačale bilateralnu suradnju između zemalja članica, postavljamo temelje za održivu budućnost, dok će planirana obnova odjela i rehabilitacijskih dvorana dodatno obogatiti naše kapacitete za rehabilitaciju.

Zanimljivo, u imperijalnoj plesnoj dvorani su se sredinom prošlog stoljeća održavale projekcije filmova za pacijente koji su bili na rehabilitaciji. Težimo tome. Naša je misija pružiti sveobuhvatnu skrb koja pokriva cijeli spektar potreba naših pacijenata, zaključio je Rade.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 00:49