BAREM POLA PLAĆE

Splićani u nevjerici zbog cijene najma u Zagrebu: Jao nama koji ćemo djecu morati slati na fakultet...

U cijelom Zagrebu, uključujući i rubne dijelove grada, nema stana čiji bi najam koštao manje od 350 eura mjesečno

 Ilustrativna fotografija

 Damir Krajac/Cropix

Cijena najma opremljenog stana u Zagrebu iznosi barem polovicu prosječne zagrebačke plaće (1335 eura) te je postalo gotovo nemoguće priuštiti si najam pristojnog stana.

- Iza Nove godine moja sestra dolazi iz Slavonije u Zagreb na jedan projekt u trajanju od dva, možda tri mjeseca. Već dva tjedna zove brojeve iz oglasa i pokušava naći garsonijeru ili manji stan u širem centru grada. Ali uzalud, sve što se nudi preskupo je, 450 eura najmanje, a to je skoro pola njezine plaće od koje inače otplaćuje i kredit. A kad ovdje i nađe neki stan, treba platiti još i režije, hranu… Mislila je da će pronaći nešto za 250, najviše 300 eura, ali ispala je naivna, ispričao je jedan čitatelj za N1.

Na Njuškalu je u cijeloj Hrvatskoj u ponudi oko 8.200 stanova za najam, od čega je u Zagrebu njih više od 3200. Potražnja je velika zbog velikog broja studenata, turista, poslovnih ljudi, stranih radnika, ali i samaca i obitelji koje traže najam.

U cijelom Zagrebu, uključujući i rubne dijelove grada, nema stana čiji bi najam koštao manje od 350 eura mjesečno.

Vlasnik agencije za promet nekretninama Opereta, Boro Vujović, kaže da je teško reći koja je trenutna prosječna cijena najma stana u Zagrebu.

- Morate uzeti u obzir puno toga: lokaciju, opremljenost, površinu stana… Ali rekao bih da je nemoguća misija naći išta ispod 350 eura. Teško je naći malo bolje uređeni stan ispod 500 eura, kaže Vujović za N1.

U širem centru grada stan od 50 do 70 kvadrata može se unajmiti za 700 eura i više, dok su cijene takvih stanova u Dubravi i Novom Zagrebu nešto niže. Cijena najma luksuznih velikih stanova i penthousea je 1500-2000 eura.

- Ako platite određeni iznos za kupovinu stana, tada očekujete da vam se neki postotak uloženog vrati. Srazmjerno tomu, ako je stan koji ste kupili da bi ga iznajmljivali skuplji, automatski je i cijena njegova najma veća. Realno, cijene su veće nego što su bile prethodnih godina. Djelomično je tomu uzrok to što su ljudi izbjegli zbog rata iz Ukrajine zauzeli dio stambenog fonda. Malo njih je ovdje kupilo stan, većina ih je unajmila. S druge strane, cijene su pratile inflaciju i trendove na tržištu, objasnio je Vujović za N1, a članak je prenijela Slobodna Dalmacija pod zanimljivim naslovom: ‘Split više nije najgori, Zagreb ga je debelo prestigao: ajme roditeljima koji djecu moraju slati na fakultet u metropolu.‘

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 18:05