TOTALNO DRUKČIJI OD DRUGIH

SPLITSKI KLINCI U PROBLEMIMA ZBOG TURISTIČKOG BOOMA 'Nemamo u gradu di izać, klubovi nabiju cijene, ostaje nam još samo jedno mjesto za druženje...'

 Nikola Vilić / Hanza Media

Premda ljeto službeno počinje za dva dana, u Splitu je već krenula sezona izlazaka, kupanja, ispijanja koktela i večeri s gitarom provedene uz more. Noćnom šetnjom po splitskim plažama, bez obzira na promjenjivo vrijeme koje je prevladavalo ovaj vikend, mladi su uživali u dražima koje samo ljeto pruža, piše Slobodna Dalmacija.

Na kultnim Bačvicama, plaži poznatoj po noćnim izlascima, potražili smo one koji su se odlučili opustiti i odmaknuti od centra grada. U subotu oko 22 sata i nismo naišli na previše ljudi, jer su ljetni izlasci uvijek počinjali nešto kasnije od onih zimi.

- Tek smo krenuli izlaziti, a kako je krenilo lito, nema boljeg od druženja uz more. Lipo je kad se skupi ekipa i odemo na Bačvice.

Ovdje je u početku, dok se ne skupe stranci, puno mirnije nego u gradu, pa možemo pričat, zezat se i niko nas ne gnjavi - kažu Ivan, Filip, Lucija i Lara, 16-godišnjaci koji su srednjoškolske klupe i pogled na ploču, zamijenili pogledom na more.

Kažu kako su druge opcije plaža na Firulama, poznatija pod nazivom Fire i Matejuška, dok im Žnjan uopće nije opcija, osim ako nije nekakav organiziran tulum ili rođendan.

No, nisu samo mladi ti koji uživaju u noćnim, morskim radostima. Prolazeći pješčanom plažom, u moru smo uočili i dva bračna para koja su prešetavala plićakom i pričala, žene su se odvojile od muškaraca, i par koraka ispred njih, gazeći po mokrom pijesku, u toplom plićaku, vodile razgovore.

- Ovo mi je terapija, imam problema s prstom, pa me more spasi - rekla je Ivana, te se zaustavila zajedno s prijateljicom i muževima, i odvojila malo vremena za nas.

- Uživamo u ljetu. Ovo ne more niko platit. Spustimo se motorom do mora, šetaš u moru, gaziš mekan pijesak i opuštaš mozak pred spavanje. Kad se vratimo doba, zaspat ćemo ka dica – dobacili su.

Nešto dalje su Ovčice, na žalu nas je dočekalo osmero mladića i djevojaka koji su se odmarali od sezonskog posla i ispijali pivo kako bi se opustili. Nisu sigurni hoće li izaći, rade ujutro, ali je opuštanje s ekipom na plaži, svakako bilo potrebno.

- Ovo nam je financijski bolje, ali je i naš đir. Odemo nekada do Bača vani, najdraža nam je bila "O' hara", ali zezancija navečer na plaži je ipak poseban gušt - rekli su veseli mladići i djevojke.

Što dalje idemo put Fira, više je i ljudi. Tako smo susreli veliku grupu, većinom 20-godišnjaka, koji kažu kako nisu sigurni nastavljaju li dalje, ali ljeto je, pa se može svašta zalomiti.

- Zimi smo na "Domu", a liti smo ovdje. Pobignemo od turista i ovdje smo s našim lokalcima. Sad smo na plaži, ali mi domaći baš i nemamo opcija za izać negdje, osim u klubove za furešte, a to ne želimo. Nekulturni su kad dođu ovde, ka' da ih je neko s lanca pustija, zato i bižimo od njih i držimo se mista di ne dominiraju – kaže grupica "alternativaca".

Marko i dva Tonija, su 25-godišnjaci kojima izlasci s turistima također nisu opcija. Boca vina, tri plastične čaše i noćne "ćakule". Kažu kako nije samo do para, premda je i to razlog, već zato što plaža pruža komod koji niti jedan klub i kafić ne mogu nadomjestiti.

- Da imam 500 kuna, ne znam di bi otišao, niti znam di bi nekoga poslao, kada bi me pitao za preporuku. Svi klubovi su se, i cijenom, i programom prilagodili fureštima, a nama ostanu ovi gušti. Zimi odemo čak do Hercegovine vani, ali liti, teško možemo sebi priuštiti izlazak kakav želimo - kažu momci za Slobodnu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 04:32