JELA DRMIĆ

SPREMAČICA IZ ZAGREBA KOJA JE POBIJEDILA DRŽAVU 'Neka Vlada plati 300 milijuna kuna, a ja ću supruga počastiti večerom!'

Njezin je slučaj, stvorivši sudski presedan, otvorio Pandorinu kutiju takvih slučaja
Zagreb, 190316.Koturaska ulica.Spremacica ekonomske skole koja je dobila presudu protiv neisplacene jubilarne nagrade.Foto: Matea Petrovic / CROPIX
 Matea Petrovic / CROPIX

Neka, drago mi je što je moj slučaj prouzročio situaciju u kojoj će Vlada morati isplatiti 300 milijuna kuna državnim službenicima i zaposlenicima. Ako se pitaju gdje da nađu taj novac, barem je to jednostavno: neka uzmu od sebe, ionako imaju previše.

Isplatili joj 875 kuna

Tako rezonira Zagrepčanka Jela Drmić koja je ovih dana na Županijskom sudu u Osijeku pravomoćno pobijedila državu i dokazala da su joj trebali isplatiti punu jubilarnu nagradu u iznosu od oko 3200 kuna.

Njezin je slučaj, stvorivši sudski presedan, otvorio Pandorinu kutiju takvih slučaja jer se procjenjuje da bi, ako svi zaposlenici odluče tužiti Republiku Hrvatsku tražeći prava iz kolektivnog ugovora, iz proračuna trebalo biti isplaćeno najmanje 300 milijuna kuna.

Jela Drmić je cijeli radni vijek provela radeći kao spremačica u zagrebačkoj 2. ekonomskoj srednjoj školi. Tamo radi i danas, čekajući još dvije godine do uvjeta za starosnu mirovinu. Kada se zbroje svi dodaci na plaću, mjesečno dobiva jedva nešto više od 3000 kuna. Nakon 20 godina truda zakonom joj je pripala jubilarna nagrada. No, umjesto da se ona obračuna po osnovici od 1800 kuna, kako je to propisano, Vlada je 2013., bez suglasnosti partnera odnosno sindikata, donijela sporni dodatak kolektivnom ugovoru te je osnovica smanjena na samo 500 kuna. Najveći dio sindikata nije pristao na to, no njih pet je dalo zeleno svjetlo te je Vlada na temelju njihove suglasnosti donijela sporni aneks. Stoga je Jeli Drmić, umjesto 3150, isplaćeno ciglih 875 kuna za 20 godina napornog rada. Odlučila je zbog te nepravde tužiti državu.

- Moja kolegica u školi, profesorica Biljana, najzaslužnija je za cijelu tu priču. Ona mi je rekla da bih trebala tužiti državu. Rekla sam joj da ne znam kako bih to napravila jer nemam novca za odvjetnika. No, ona mi je rekla da će me Sindikat Preporod besplatno zastupati, odnosno snositi sve troškove suda. Tako sam odlučila podnijeti tužbu. Sindikat je sve odradio umjesto mene, čak se niti jednom nisam morala pojaviti na sudu, nego su me samo ovih dana obavijestili da je odlučeno u moju korist - prepričava nam dobro raspoložena Jela Drmić.

Prekršili su zakone

Sud je odlučio da je država prekršila zakone i kolektivni ugovor, jer nisu mogli samo na temelju suglasnosti dijela sindikata unijeti dodatne odredbe u kolektivni ugovor, te je naložio da se Jeli Drmić isplati razlika od 2275 kuna, uz sve sudske troškove i zatezne kamate po zakonskoj stopi. Presretna je. Uz nezaposlenog supruga i skromnu plaću, s novcem nikad nije bilo lako, pa će joj taj iznos itekako dobro doći.

- Naravno, uvijek je potreban novac. No, prvo ću svog supruga odvesti na večeru! - kroz smijeh kaže Jela Drmić, majka trojice sinova i baka čak devetero unučadi.

Zahvalna je kolegici i sindikatu koji su, kaže, učinili sve da bi se situacija ovako rasplela.

Iako u njezinoj školi nema takvih slučajeva poput njezina, u Sindikatu Preporod uvjereni su da će sudove uskoro zatrpati lavina sličnih sudskih tužbi, a sve će, ili barem velika većina, biti prihvaćene.

- Ako 12.000 zakinutih, samo u osnovnim i srednjim školama, pokrenu sudske tužbe, država će morati isplatiti oko 60 milijuna kuna. Budu li sve javne službe pokretale sudske sporove, plus državni službenici, taj bi iznos mogao prijeći i 300 milijuna kuna - upozorio je ovih dana Željko Stipić, predsjednik Sindikata Preporod.

Mahnito rezanje

U ozračju mahnitog rezanja proračuna to će Vladi premijera Tihomira Oreškovića biti velik financijski uteg. No, sindikati kažu kako su na nezakonitosti u načinu donošenja dodatka kolektivnog ugovora odavno upozoravali, odnosno na vrijeme se znalo da će doći do ovakvog raspleta.

Problem su i božićnice i regresi?

Jela Drmić je svjesna da je njezin slučaj taj koji je pokrenuo lavinu. U sindikatu već znaju za još slučajeva pravomoćnih presuda u ovakvim sporovima na sudovima u Zagrebu i Karlovcu. No, to je ne opterećuje.

- Vlada mora ljudima dati ono što je njihovo. Najlakše je uzimati, i to mimo zakona - ljuti se.

No, iako je 300 milijuna kuna velik novac, već se najavljuje i gotovo dvostruko veći problem, a to su božićnice i regresi koje je Vlada također nevoljna isplaćivati, iako za to nemaju zakonske osnove. Riječ je o 540 milijuna kuna. Kada se uzme u obzir da se razgovara i o spornim isplatama dnevnica od 150 kuna, čini se da je proračun u sve većem problemu, a razgovori sa socijalnim partnerima apsolutna nužnost.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. svibanj 2024 16:30