PRAVA MANJINA

'SRBI U HRVATSKOJ MOGLI BI POSTATI I EUROPSKI PROBLEM' Milorad Pupovac o pravima srpske zajednice

Predsjednik Srpskog nacionalnog vijeća Milorad Pupovac izjavio je za Novosti da Hrvatska na putu u EU nije ispunila sva očekivanja kada je riječ o pravima srpske zajednice, ali to ostaje sastavni dio njenih obaveza prema EU
Zagreb, 131009.Milorad Pupovac, kazaliste Gavella.Foto: Igor Sambolec / CROPIX
 Igor Sambolec / CROPIX

Predsjednik Srpskog nacionalnog vijeća Milorad Pupovac izjavio je za Novosti da Hrvatska na putu u EU nije ispunila sva očekivanja kada je riječ o pravima srpske zajednice, ali to ostaje sastavni dio njenih obaveza prema EU.

Pupovac je ocijenio da je dobro to što je predsjednik Srbije Tomislav Nikolić sudjelovao na svečanosti u Zagrebu povodom ulaska Hrvatske u EU i da je dobro to što će se uskoro susresti s hrvatskim predsjednikom Ivom Josipovićem.

Po mišljenju Milorada Pupovca prioritetne teme koje Srbija i Hrvatska trebaju riješiti su pitanje nestalih osoba, i Hrvata i Srba, zatim povratak izbjeglica, granice, suđenje za ratne zločine i tužbe za genocid. U važne ciljeve spada i nastavak regionalne suradnje, kao i nastavak procesa širenja Europske Unije na preostale zemlje zapadnog Balkana i jugoistoka Europe.

'Od Hrvatske i Srbije se očekuje doprinos stabilizaciji prilika u BiH, pa iz tog razloga hrvatska i srpska politika stoje pred ozbiljnim povijesnim poslom', kazao je Pupovac za Novosti.

Pupovac je rekao da jačanje antisrpske kampanje i antisrpskih stavova pokazuje da postoje snage koje, nakon pristupanja Hrvatske EU, kažu – 'mi možemo po svom'. 'To je ozbiljan problem koji je zasad samo naš, ali bi brzo mogao postati i europski problem', smatra Pupovac.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 07:35