GNJEV ZBOG GENERALA

SRBIJA KRENULA U DIPLOMATSKU OFENZIVU Jeremić ne odustaje od rasprave u UN-u

 AP

BEOGRAD - Predsjednik opće skupštine Ujedinjenih naroda , bivši srbijanski ministar vanjskih poslova Vuk Jeremić, ocijenio je da se oslobađajuća presuda Haaškog suda hrvatskim generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču ne smije gurnuti pod tepih i najavio da će ustrajati u odluci da se u sjedištu UN raspravlja o Haaškome sudu, izvijestili su u utorak srbijanski mediji.

"Srbija je krenula u diplomatsku ofenzivu", pišu "Večernje novosti", nakon što je Jeremić u povodu oslobađajuće presude hrvatskim generalima zakazao javnu raspravu o ulozi međunarodnih ad hoc kaznenih sudova u ostvarivanju pravde i pomirenja među narodima.

List "Danas" pak, pozivajući se na svoje diplomatske izvore, piše kako se ovoj Jeremićevoj odluci usprotivilo nekoliko zemalja, stalnih članica vijeća sigurnosti UN - SAD, Velika Britanija i Francuska, dok su Kina i Rusija, navodno, suglasne da sudjeluju u raspravi.

"Oslobađajuća presuda za etničko čišćenje ne smije se gurnuti pod tepih", npisao je Vuk Jeremić na Tweeteru i dodatno objasnio svoje stajalište, dovodeći presude hrvatskim generalima u svezu s mogućnim rješenjima za Kosovo.

"Javna rasprava u općoj skupštini UN predstavlja najsnažniji mehanizam u UN i treba ju dobro pripremiti i zbog toga sam ju zakazao za travanj", objasnio je ranije Jeremić za Radio-televiziju Srbije.

Jeremić je potvrdio da je odluku o zakazivanju javne rasprave u UN donio u dogovoru s vlastima u Beogradu.

Ocjene Jeremićeve inicijative u srbijanskim medijima kreću se između optimizma i suzdržanosti.

"Javna debata spriječit će guranje pod tepih mnogih problema koji se odnose na rad suda, jer je njegova vjerodostojnost narušena ne samo ovom, već i mnogim ranijim presudama. Opća skupština najjači je mikrofon i pozornica s koje Srbija, zajedno sa svojim prijateljima, može ukazati na veliku nepravdu", ocijenio je u "Večernjim novostima" profesor ustavnog prava i nekadašnji savjetnik srbijanskog pravnog tima za Kosovo Thomas Fleiner.

Bivši šef diplomacije nekadašnje Savezne Republike Jugoslavije (SRJ) Vladislav Jovanović kaže pak da je odluka o pokretanju rasprave u UN dobra odluka, ali da ne zna koliko je proceduralno ispravna.

"Inicijativa ima logiku i pravi je trenutak da se ogoli Haaški tribunal i oni koji stoje iza njega. Srbija se treba zaštiti od relativiziranja pravde i krivice i treba mobilizirati što veći broj zemalja da sudjeluju u raspravi. Bilo bi dobro kada bi se pokrenula rasprava i u vijeću sigurnosti, iako Srbija u VS ne može sudjelovati", ocijenio je Jovanović.

Predsjednik opće skupštine UN Vuk Jeremić zakazao je za 10. travanj iduće godine javnu raspravu u općoj skupštini o ulozi međunarodnih ad hoc kaznenih sudova u ostvarivanju pravde i pomirenja među narodima, tvrdeći da je oslobađajućom presudom hrvatskim generalima anti Gotovini i Mladenu Markaču nanešen udarac ugledu UN.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 16:40