OŠTEĆENO 1800 LJUDI

SRUŠENA SUDSKA PRESUDA Radnici HEP-a dobili odštetu, a sad ju moraju vratiti s kamatama

Po odluci suda HEP je jednom od radnika isplatio 8.200 kuna. Kako je Ustavni sud srušio ranije sudske presude, radnik HEP-u mora vratiti glavnicu i kamate – ukupno 33.200 kuna. Ali, firma mu je izišla ususret – ima mogućnost otplate duga u 12 mjesečnih rata. I uz kamatu od 12 posto
 Robert Belošević/CROPIX

ZAGREB - Oko 1.800 radnika poduzeća iz sastava HEP Grupe prinuđeno je poslodavcu vratiti novac koji im je isplaćen na temelju sudskih presuda u sporovima što su ih HEP-ova poduzeća izgubila zbog nepridržavanja kolektivnog ugovora u razdoblju od početka siječnja 2001. do konca svibnja 2002. godine, piše Novi List.

Riječki radnici, zaposleni u HOPS-u (Hrvatski operater prijenosnog sustava), tvrde da im je tvrtka ponudila da dug otplaćuju u 12 mjesečnih rata, uz dvanaest posto kamate.

- 'Velikodušno' nam je ponuđeno da novac vratimo u dvanaest mjesečnih rata, uz dvanaest posto kamate. Moja je plaća 5.400 kuna pa bi mi godinu dana uzimali više od pola plaće, kaže za naš list radnik riječkog HOPS-a, koji je želio ostati anoniman. Samo u njegovom poduzeću, gdje je zaposleno 200 radnika, isti, spomenuti problem dijeli šezdesetak radnika. Svi oni članovi su Nezavisnog sindikata radnika HEP-a.

Više je nego zanimljivo kako su se radnici našli u situaciji da moraju HEP-u vraćati višestruko više iznose od onih koji su im dodijeljeni pravomoćnim presudama.

Nezavisni sindikat radnika HEP-a, naime, svojedobno je pokrenuo tužbu zbog jednostranog nepridržavanja odredbi Kolektivnog ugovora.

Radnici su tražili da im se nadoknade neisplaćeni iznosi prema kolektivnom ugovoru koji su tri HEP-ova sindikata s poduzećem sklopila 22. prosinca 1999. godine. Taj Kolektivni ugovor nezakonito je raskinut koncem 2000. godine, da bi tvrtka sklopila novi kolektivni ugovor. Novi kolektivni ugovor primjenjivan je na sve radnike pa tako i na članove sindikata koji nisu bili potpisnici novog kolektivnog ugovora. Radnici koji su tužili poduzeće zbog nepridržavanja odredbi iz nezakonito raskinutog kolektivnog ugovora dobili su sudski spor pred Općinskim i Županijskim sudom u Zagrebu, a HEP im je isplatio novac. Međutim, HEP je nastavio pravnu bitku te su na koncu Ustavni i Vrhovni sud srušili ranije presude i odlučili kako radnici moraju vratiti odštetu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 20:42