EMIR IZBACIO ACU

Stanković: Kad sam Kusturicu pitao za Gotovinu, podivljao je

Snimanje emisije Nedjeljom u 2 s redateljem Emirom Kusturicom pretvorilo se u pravu noćnu moru ekipe HTV-a. 'Nakon 45 minuta tirade morao sam mu predati 22 minute materijala'
 Bruno Konjević/CROPIX

ZAGREB - Emir Nemanja Kusturica je možda sjajan redatelj, ali definitivno i veliki lopov - kaže Aleksandar Stanković, koji se u srijedu sa snimanja dogovorene emisije 'Nedjeljom u 2' vratio neobavljena posla. Stanković je uspio snimiti samo 22 minute materijala, no i bez toga je ostao jer mu je Kusturica, razbješnjen Stankovićevim pitanjima, zaplijenio snimku.

- Priznajem, nisam očekivao takvu reakciju. Razgovor s Kusturicom dogovarao sam nekoliko mjeseci, a on je bio svjestan da ću ga ja sve pitati. Dapače, kazao mi je da vrlo dobro zna kako ja radim tzv. staccato intervjue, ali da njemu ne smetaju žestoka pitanja, već da mu je bitno da se njegovi odgovori ne krate ni ne cenzuriraju.

Međutim, na licu mjesta pokazalo se da to baš i nije tako. Kusturica je, kako je intervju odmicao, bio sve nervozniji, a definitivno je 'pukao' kada sam ga podsjetio da je svojedobno opjevao Antu Gotovinu, te da sa svojim 'No smoking orchestra' i dalje pjeva: 'Tko ne voli Gotovinu, uvalim mu osovinu'. Tu se počeo derati i urlati da se nitko nikad nije tako odnosio prema njemu, vikao je da sam se ja došao 'frajerisati', a nakon toga nam je klasičnom ucjenom, agresijom i prijetnjama lopovski oduzeo snimljeni materijal - priča Stanković, dodajući da se u početku po ničemu nije dalo naslutiti kakav će biti kraj ove priče.

Jer, po samom dolasku u Mokru Goru, srpsko selo, koje je Kusturica kupio i izgradio i sada u njemu živi, kontroverzni redatelj pokazao se kao dobar domaćin. HTV-ovu ekipu počastio je pićem i proveo ih po svom ranču. Idila se počela narušavati tek s početkom razgovora.

- Kusturica se sve češće dizao sa stolca i nervozno šetao po sobi, jer mu se nisu svidjela pitanja poput onog zbog čega je pio viski sa Slobodanom Miloševićem, dok su po Sarajevu padale granate. Odgovorio je da mu je to bila obaveza zbog osvajanja 'Zlatne palme' u Cannesu.

Potom sam ga podsjetio na njegovu izjavu kako je Milošević 'šekspirovski' lik jer je supruzi Mirjani iz pritvora u Sheveningenu slao ljubavne poruke, pitajući ga znači li to da je i Hitler bio romantičan junak dok je s Evom Braun izmjenjivao nježnosti u berlinskom bunkeru. Pitao sam ga hoće li to možda kazati u Izraelu, gdje snima svoj sljedeći film, a Kusturica mi je predložio da promijenimo temu i popričamo o hrvatskim legionarima koji su po Hrvatskoj ubijali Srbe. Na to sam ga zamolio da objasni svoju podršku Anti Gotovini, što je Kusturicu definitivno izbacilo iz takta - govori Stanković.

Kusturica se, naime, u tom trenutku razbješnjeno digao sa stolca i kočijaškim riječnikom počeo psovati i Stankovića i HTV. Urlao je da nastavak intervjua ne dolazi u obzir, te da će zaplijeniti snimljeni materijal.

- Ja sam, naravno, rekao da to odbijam, što je još više razbjesnilo Kusturicu. Nastala je jedna užasno neugodna situacija. Pitao sam hoće li nas istući ako mu ne dam snimku, a on je nastavio verbalno prijetiti i vrijeđati nas. Dodao je da će ‘me jednoga dana netko sigurno i prebiti’.

Derao se da neće dopustiti da ja postanem zvijezda zahvaljujući njemu, vikao je da neće dozvoliti da ja impresioniram zagrebačke pi… tako što ću uništiti njega. Ja sam ostao relativno smiren, no kad sam vidio da Kusturica ne odustaje, nakon 45 minuta morao sam mu dati snimku, jer nije bilo drugog načina da nas redatelj pusti da izađemo iz Mokre Gore.

Ovakvo neugodno i prostačko ponašanje još nikad nisam doživio, a odlazeći s Kusturičinog ranča, bili smo ispraćeni pogrdama, psovkama i uvredama, te histeričnim urlanjem kako on više nikad neće razgovarati ni s jednim hrvatskim novinarom. To što nam je zaplijenio snimku, koja je vlasništvo HTV-a, klasični je lopovluk i teški razbojnički čin, koji najviše govori o njemu samom. Sad mi poručuje preko nekih posrednika da će mi kazetu DHL-om u ponedjeljak poslati u Zagreb, ali, iskreno, nekako ne vjerujem u to - zaključuje Stanković.

Škakljiva pitanja

1. Zašto ste pili viski sa Slobodanom Miloševićem, dok su po Sarajevu padale granate?

2. Rekli ste kako je Milošević 'šekspirovski' lik jer je supruzi Mirjani iz pritvora u Sheveningenu slao ljubavne poruke. Znači li to da je i Hitler bio romantičan junak dok je s Evom Braun izmjenjivao nježnosti u berlinskom bunkeru?

3. Možete li objasniti svoju podršku Anti Gotovini jer sa svojim 'No smoking orchestra' i dalje pjevate: 'Tko ne voli Gotovinu, uvalim mu osovinu'?

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. svibanj 2024 05:01