RASTERETIT ĆE SE PRORAČUN MORH-a

Štedimo i na vojnim misijama: Hrvatska u Afganistan iduće godine šalje 100 vojnika manje!

 Jure Mišković / CROPIX

Do kraja iduće godine broj hrvatskih vojnika u mirovnoj misiji ISAF u Afganistanu smanjit će se sa sada maksimalnih 350 na 250, rekla je u Saboru zamjenica ministra obrane Višnja Tafra. Od siječnja do travnja iduće godine maksimalni broj hrvatskih vojnika u toj misiji bit će 300, a od svibnja do kraja godine njih najviše 250.

Predloženo smanjenje osiguralo bi, kazala je Tafra, kontinuitet angažmana Hrvatske u okviru mirovne misije ISAFi to u u obuci, mentoriranju i savjetovanju.

Pohvalivši najavljeno smanjenje broja hrvatskih pripadnika u misiji u Afganistanu Dragutn Lesar (Hrvatski laburisti)podsjetio je kako se godišnje za tu misiju izdvaja 380 milijuna proračunskih kuna.

- Vjerujem, stoga, da nakon 13 godina koliko u njoj sudjelujemo, nitko neće imati pravo zamjeriti ako iz nje izađemo. Vlada bi trebala reći NATO-u da je 2013. zadnja godina sudjelovanja, a da su argumenti financijske prirode. Neka kažu: dosta je, što smo mogli učiniti, učinili smo, sada moramo krenuti u obnovu Hrvatske vojske. To nam nitko nakon 13 godina ne može zamjeriti - ustvrdio je Lesar zaključivši kako je za njega misija u Afganistanu izrazito neuspjela jer neće riješiti bit problema:

- Afganistan nije jedina mirovna misija u kojoj sudjeluju hrvatski vojnici. 18 ih je ukupno. Naredili smo opću štednju u Hrvatskoj i vrijeme je da se to počne odnositi i na mirovne misije NATO-a.

Tomislav Ivić (HDZ) rekao je kako će smanjenje broja vojnika u Afganistanu značajno rasteretiti proračun MORH-a , jer jedan pripadnik te mirovne misije godišnje košta oko milijun kuna, a Damir Kajin (IDS) ustvrdio je da Hrvatska mora, zbog solidarnosti, sudjelovati u misiji iako je uvjeren da ona nije urodila polodom.

- Osobno smatram dobrim da se broj naših vojnika smanjuje, iako bi bilo još bolje da smo sve povukli otamo prije nekoliko godina. Hrvatska mora sudjelovati u mirovnim misijama, pitanje je samo moramo li sudjelovati u onima koje su izgubljene - rekao je Kajin.

Iako su pohvalili najavljeno smanjenje broja hrvatskih vojnika u Afganistanu, HDSSB-ovac Dražen Đurović najavio je da oni neće podržati Odluku o sudjelovanju pripadnika OS RH u ISAF-u jer su nejasni argumenti zbog čega je tako velik broj pripadnika hrvatskih snaga u ISAF-u.

Podnoseći izvjeće o sudjelovanju hrvatskih vojnika u Afganistanu, zamjenica ministra Višnja Tafra ustvrdila je kako je od rujna 2010. ožujka 2012. u ISAF-u bilo 988 pripadnika OSRH, te da je među njima bila i 31 žena.

- U tom razdoblju na pripadnike hrvatskog kontingenta nije bila izravnih napada, a naši vojnici pokazali su iznimnu profesiolnalnost, te su poštovali sve procedure i postupke vezane za primjenu mjera sigurnosti i zaštite - zaključila je Tafra.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 19:42