STEPHANIE PUTUJE U KLINIKU U CHICAGO

Stephanie Milda putuje u Chicago: ‘Pretrage će početi sutra, vratit ćemo je kući zdravu’

 Damir Krajač / CROPIX

.

U Duchossois Center for Advanced Medicine u Chicagu Stephanie će sutra u 13 sati pregledati jedan od najboljih svjetskih neurokirurga i šef Klinike za neurokirurgiju dr. David M. Frim. U e-mailu koji je dr. Frim uputio roditeljima djevojčice stoji da je pregled dogovoren i da treba uplatiti depozit od 175.000 dolara. Prve pretrage koje će napraviti su magnetska rezonanca mozga i vratne kralježnice te lumbalna punkcija.

Ako punkcija pokaže jak pritisak, dr. Frim smatra da će biti potrebno staviti lumboperitonealni uređaj kako bi izazvali dekompresiju mozga.

Nade u dr. Frima

Cijena Chiari dekompresije s navedenim pretragama iznosi oko 250.000 dolara. U bolnici se nadaju da će to biti brzo i u cijelosti plaćeno te navode da će za sve dodatne usluge ispostaviti račune.

Dr. Frim, koji će u Americi biti liječnik male Stephanie, usko je specijaliziran za neurokirurške postupke kod djece i u svojoj je karijeri izveo stotine takvih zahvata. Stručnjak je za neuroendoskopske tehnike te za složene lezije mozga i kralježnice. Među najboljima je u svijetu i kada se govori o bolesti od koje pati i malena Stephanie, prirođene anomalije živčanog sustava Chiarijeva malformacija. Upravo zbog toga je obitelj Milda uvjerena da će u Zadar dovesti zdravu kćer.

Neuspješna operacija

Noćna mora obitelji Milda počela je u siječnju kada je petogodišnjoj Stephanie otkrivena vrlo rijetka i teška Arnold-Chiarijeva malformacija.

Riječ je o bolesti zbog koje dolazi do uraštanja kosti u mozak pa bi mogla ostati paralizirana. Samo dva mjeseca nakon dijagnoze malena je operirana, ali unatoč prvim prognozama, već nakon povratka kući roditelji su uvidjeli da operacija nije bila uspješna. Stephanie je i dalje bilo loše, patila je od teških glavobolja, a zbog pritiska na mozak se i rušila. U tom trenutku roditelji su odlučili pomoć za svoju kćer potražiti izvan granica Hrvatske.

Apel za pomoć

Objasnili su kako su jedino u Chicagu pristali operirati dijete, ali tu su počeli novi problemi. Obitelj Milda je skromnih mogućnosti i nikako nisu mogli priuštiti odlazak na liječenje u Chicago. Naime, majka Anita je trgovkinja s produljenim pravom na porodiljnu naknadu na osnovi kćerine dijagnoze, a otac Ivica je konobar u restoranu.

Čak 250.000 dolara, koliko stoji zdravlje njihove kćeri, nisu imali. No, njihovu patnju prepoznali su građani Hrvatske koji u najvećem broju slučajeva i sami imaju brojne financijske probleme.

Uz pomoć humanitarnih akcija na kraju je za malu Zadranku prikupljeno više od dva i pol milijuna kuna. Osim građana koji su svoj doprinos dali u vidu kupljenih ulaznica za koncerte i sportska događanja, uplaćivan je i novac na žiroračun, a svojim su donacijama pomogli i poznati sportaši.

Ipak, nisu svi pomogli malenoj djevojčici. Bezobrazni kradljivci su prije desetak dana ukrali torbu s novcem koji je bio namijenjen liječenju.

Unatoč apelima roditelja i policije da se novac vrati i da će im biti oprošteno, to se nije dogodilo. Jučer je obitelj Milda zaboravila na taj događaj.

Dobrota ide dalje

Puni optimizma, ali umorni i uzbuđeni čekali su odlazak na put. Izjavili su kako im je ipak mnogo lakše kada znaju da njihovo dijete ide u jednu od najboljih klinika. Dirnulo ih je i to što im se javljaju ljudi iz cijele Hrvatske, ali i inozemstva, koji im pružaju podršku novčanim donacijama i lijepim riječima.

I u američkoj su ambasadi pokazali kako podržavaju djevojčicu. Bez ikakvih problema i vrlo brzo odobrena im je viza.

Nevjerojatna pomoć koju je djevojčica dobila u domovini prešla je i na drugi kontinent. Roditelji male Stephanie imat će preko iseljenih Hrvata besplatan smještaj u Chicagu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. svibanj 2024 19:28