OPERACIJA U SRIJEDU

Stephanie na pregledu u SAD-u provela punih šest sati: ‘Liječnici u Zagrebu uopće je nisu operirali’

 Damir Krajač / CROPIX

Petogodišnju Stephanie Mildu, koja boluje od teške malformacije mozga, u četvrtak je u Chicagu pregledao jedan od najboljih svjetskih stručnjaka za liječenje Arnold-Chiarijeve malformacije dr. David M. Frim.

Djevojčica je na pregledu provela punih šest sati. U priopćenju, koje je poslao predstavnik PR kampanje “Samo želim biti zdrava” Danijel Švenda, stoji da je dr. Frim bio šokiran kad je pregledao dokumentaciju i nalaze magnetske rezonance iz Hrvatske. “Svojim stručnim mišljenjem samo je potvrdio postojeće sumnje, liječnici u Zagrebu nisu napravili ništa. Zbog toga će Stephanie u ponedjeljak ići na magnetsku rezonancu glave i kralježnice, a u srijedu u 13 sati po lokalnom vremenu bit će podvrgnuta prvom zahvatu, operaciji ACM-a”, navodi se u priopćenju.

Švenda dodaje da je dr. Frim roditeljima rekao da liječnici u Zagrebu nisu ni operirali dijete. Drugim riječima, samo su je otvorili i zatvorili jer cista nije otklonjena.

- Potvrdio je pogreške u liječenju, što je zaključio kad je vidio nalaze MR-a. Stephnie će na liječenju u Chicagu provesti najmanje mjesec dana - kaže Švenda. Roditelji Ivica i Anita oduševljni su pristupom dr. Frima i sada im je mnogo lakše jer znaju da je njihova kći u najboljim rukama.

Na osnovi operacije koja će biti obavljena u srijedu liječnički tim u Chicagu odlučit će o daljnjim potrebnim zahvatima za potpuno uklanjanje tog sindroma. Prema riječima roditelja, čeka ih dug put prema Stephanienu izlječenju.

Podsjetimo, u čikaški Duchossois Center for Advanced Medicine malena je otišla u utorak jer joj liječnici u Hrvatskoj nisu mogli pomoći. Noćna mora obitelji Milda počela je u siječnju, kada je petogodišnjoj Stephanie otkrivena vrlo rijetka i teška Arnold-Chiarijeva malformacija.

Riječ je o bolesti zbog koje dolazi do urastanja kosti u mozak pa bi mogla ostati paralizirana. Samo dva mjeseca nakon uspostavljanja dijagnoze djevojčica je operirana, ali unatoč prvim prognozama već po povratku kući roditelji su uvidjeli da operacija nije uspjela.

Stephanie je i dalje bilo loše, patila je od teških glavobolja, a zbog pritiska na mozak je i padala u nesvijest. Kako bi joj se omogućilo liječenje, organizirane su brojne humanitarne akcije kojima je prikupljen novac.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. svibanj 2024 19:19