ISTRAŽIVANJE ZA NOVU TV

STIGAO NOVI CROBAROMETAR Vladajući HDZ i dalje na vrhu, SDP blago porastao, Most nastavlja veliki pad, HNS-ov rejting unutar statističke pogreške

 
 CROPIX

Prvi put nakon što je četiri mjeseca rastao u anketama, HDZ je u srpnju zabilježio pad popularnosti od 1,2 posto u odnosu na prethodni mjesec, pokazuju najnoviji rezultati Crobarometra koji je agencija Ipsos puls radila za Novu TV od 1. do 18. srpnja.

HDZ je i dalje prvi izbor građana jer uživa potporu od 33,6 posto, ali čini se da im je popularnost pala zbog nesnalaženja u komunikaciji kad su izbili veliki požari u Dalmaciji. SDP je zabilježio blagi porast popularnosti, ali i dalje zaostaje za HDZ-om više od 11 posto. SDP, dakle, u ovome trenutku može računati na 22,4 posto potpore ispitanih, što je 0,2 posto više nego u lipnju.

Treća opcija u ovom trenutku u Hrvatskoj je Živi zid koji srpanj završava s potporom od 7,6 posto, što je 0,3 posto više nego mjesec prije, dok Most i dalje pada i sad je na 6,2 posto. Mjesec ranije stranka Bože Petrova imala je 7,4 posto, a kada se Vlada tek sastavila, dok su bili u njoj, imali su potporu od 9,9 posto.

Stranka Milana Bandića uživa potporu od 4,7 posto, slijedi HSS s 2,7 posto, HNS uživa manju potporu nego mjesec prije i sad je tek na 1,9 posto, IDS je na 1,7, HSU na 1,6, dok Pametno može računati na potporu od 1,6 posto. Posljednja stranka iznad jedan posto je Promijenimo Hrvatsku koja ima potporu od 1,2 posto. Ostale stranke imaju manje od jedan posto ili ukupno 3,7 posto.

Za neku drugu stranku glasovalo bi 1,8 posto birača, a neodlučnih je 9,1 posto.

Smjer kojim ide Hrvatska i dalje je loš, no čini se da je zaustavljen rast pesimizma jer dva mjeseca zaredom 64 posto građana misli kako zemlja ide u lošem smjeru. A da zemlja ide u dobrom smjeru, misli 28 posto ispitanika, a ne zna njih 8 posto.

Od listopada je povećan broj onih koji misle da Hrvatska ide u lošem smjeru za čak deset posto.

Vladine politike i dalje većina građana, 56 posto, ne odobrava, a odobrava njih 34 posto dok ne zna njih 10 posto. I tu je narastao broj onih koji ne podržavaju Vladinu politiku s 31 posto kada je Vlada dobila mandat do današnjih 56 posto, odnosno za čak 25 postotnih bodova.

No, zato već treći mjesec raste broj ispitanika koji misle da će Vlada odraditi mandat do kraja. To u ovom trenutku misli 58 posto ispitanika, a da će se koalicija raspasti i prije, misli njih 31 posto, dok ne zna 12 posto

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 09:09