METEOROLOGIJA

STIGLA NAJAVLJENA PROMJENA VREMENA Snažan pljusak pogodio Zagreb i okolicu, vatrogasci zatrpani pozivima, evo kada u RH stiže novo jače pogoršanje

 
 Darko Tomas / CROPIX

Meteorolozi Državnog hidrometeorološkog zavoda za ponedjeljak su najavili mogućnost da, uz prolazno više oblaka, mjestimice padne malo kiše ili poneki pljusak s grmljavinom. Kiša će biti češća na zapadu zemlje, osobito u drugom djelu dana, najavili su meteorolozi, a njihova se prognoza oko 16 sati počela ostvarivati u hrvatskoj metropoli.

Sa zapada su se nad Zagrebom počeli nadvijati tmurni oblaci, a nešto prije 17 sati u dijelovima grada počela je i kiša praćena grmljavinom.

- Prolom oblaka u Zagrebu! Nevrijeme s grmljavinom nadvilo se nad grad, uz kišu pada i tuča. Vatrogasci Zagreb primaju stotine poziva građana, objavili su iz zagrebačke Javne vatrogasne postrojbe.

- Sve raspložive ekipe su na terenu. Molimo vas da broj telefona 193 zovete samo u krajnjoj nuždi i da najkraće moguće opišete Vaš problem. Znamo da je Vama 5 cm u dvorištu ili podrumu vode veliki problem, no prvo se rješavaju objekti javne namjene, prometnice i neposredno ugrožene osobe, dodali su vatrogasci.

Zbog veće količine vode na kolnicima Škorpikove ulice i Aleje Bologne obustavljen je promet na poplavljenim prometnim koridorima. Autobusne linije 123 (Črnomerec - Podsusedsko dolje), 172 (Črnomerec - Zaprešić) i 176 (Črnomerec - Gornja Bistra) do daljnjega ne prometuju, javili su iz Zagrebačkog holdinga.

Iz Ureda za upravljanje u hitnim situacijama izvijestili su da je na terenu 30-ak ekipa dobrovoljnih vatrogasnih društava koje ispumpavaju vodu s poplavljenih prometnica, objekata javne namjene i stambenih objekata.

Po izvještaju centra veze Javne vatrogasne postrojbe Grada Zagreba nevremenom su bili zahvaćeni: Črnomerec, Podsused, Stenjevec i Gajnice.

Prognoza za ostatak tjedna

Prema prognozi, najsunčanije i uglavnom suho zadržat će se u Dalmaciji, naročito južnoj.

U noći na utorak te u utorak ujutro u unutrašnjosti i na južnom Jadranu mjestimice umjerena naoblaka, a uglavnom na jugu lokalno još može biti kiše ili pljuskova. Zatim u nastavku dana posvuda pretežno sunčano i suho.

Vjetar slab do umjeren sjeverni i sjeveroistočni. Na Jadranu će još u prvom dijelu dana puhati jaka bura, podno Velebita s olujnim udarima, a zatim će slabjeti.

Najniža jutarnja temperatura od 14 do 19, na Jadranu od 20 do 24. Najviša dnevna uglavnom od 25 do 31 °C.

U nastavku tjedna sunčano, a u petak potkraj dana sa zapada je moguće novo naoblačenje s kišom i pljuskovima. Vjetar većinom slab, u petak mjestimice umjeren jugozapadnjak. Na Jadranu u srijedu ujutro mjestimice umjerena bura, zatim zapadnjak i jugozapadnjak. U četvrtak će zapuhati jugo i postupno jačati.

Jutra u unutrašnjosti svježa, a danju vrlo toplo, od četvrtka i vruće. Na Jadranu temperatura zraka bez veće promjene.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 03:32