SPORNO PITANJE

STIGLO SLUŽBENO OBJAŠNJENJE HRVATSKE TELEVIZIJE 'U kvizu Šifra sve je bilo regularno. Natjecatelj nije oštećen, nema nikakve greške. Evo i zašto'

 
 HRT

Hrvatska radiotelevizija (HRT) oglasila se o slučaju jučerašnje emisije kviza "Šifra" u kojem je jednom natjecatelju postavljeno pitanje koje je izazvalo brojne reakcije gledatelja. Natjecatelj je dao odgovor koji su voditelji kviza proglasili netočnim te je morao napustiti studio.

Koja je nogometna reprezentacija osvojila najviše zlatnih olimpijskih medalja?, glasilo je famozno pitanje. Točan odgovor u kvizu bio je Mađarska (tri zlata), premda su jednak broj zlatnih odličja osvojili i Britanci (nisu bili ponuđeni u odgovorima), a čak četiri najsjajnija odličja uzele su Amerikanke (nije ih bilo među odgovorima). No, s HRT-a su u ponedjeljak među ostalim pojasnili da bi posebno naglasili da se radilo o natjecanju u ženskoj konkurenciji...

"U jučerašnjemu izdanju kviza Šifra sve je bilo regularno i u cijelosti u skladu s pravilima kviza te kako natjecatelj nije oštećen", navode s HRT-a, pa su obrazložili:

- Naime, svaki se zadatak sastoji od pitanja i četiriju ponuđenih odgovora, od kojih je samo jedan točan.

Pitanje iz jučerašnje emisije glasilo je:

Koja je nogometna reprezentacija osvojila najviše zlatnih olimpijskih medalja?

1. Mađarska

2. Argentina

3. Sovjetski Savez

4. Urugvaj.

Pitanje ima samo jedan točan odgovor, a to je Mađarska, i to zbog sljedećih činjenica:

1. Mađarska je osvojila tri zlatne olimpijske medalje u nogometu, što je, uz jedno srebro i jednu broncu, čini najuspješnijom reprezentacijom u povijesti Olimpijskih igara.

2. Velika Britanija također je osvojila tri zlatne olimpijske medalju u nogometu i stoga nije stavljena među ponuđene odgovore jer se svaki zadatak u Šifri sastoji od pitanja i četiriju ponuđenih odgovora, od kojih je samo jedan točan. S obzirom na to da Velika Britanija nije bila među ponuđenima, samo Mađarska može biti točan odgovor.

3. Među ponuđenim odgovorima nije navedena nijedna reprezentacija koja je osvojila olimpijsko zlato u ženskoj konkurenciji. Da je bila riječ o natjecanju u ženskoj konkurenciji, to bi bilo posebno istaknuto.

Ovime Vas obavješćujemo i kako je ideja kviza Šifra da se kroz razgovor između natjecatelja i voditelja pitanjima daje širi kontekst. Upravo iz toga razloga vrijeme u analizi nije ograničeno i natjecatelj ga može koristiti, između ostaloga, i za otklanjanje eventualnih nedoumica. U ovome slučaju natjecatelj nije imao nikakvih pitanja ni nedoumica i nije tražio dodatna pojašnjenja nego je prešao na sljedeće pitanje", priopćili su s HRT-a, reagiravši na vijest prenesenu na ovoj poveznici.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 03:18