TOPLO SE OBUCITE

STIŽE NAM PRAVA ZIMA Snijeg zabijelio gorsku Hrvatsku: Padat će sve do četvrtka!

 Vlado Kos/Cropix

Nakon neobično toplog studenog, jutros su temperature po prvi put u nizinskim predjelima, ali i na Jadranu bile primjerene ovom dobu godine.

Tako je u Zagrebu jutros izmjerno 2, u Osijeku i Slavonskom Brodu 3, u Gospiću 0, u Rijeci 5, Zadru 7, a Splitu 10 stupnjeva Celzijusa.

Početak prosinca obilježio je i snijeg kojeg već ima u Gospiću, Udbini, Delnicama, Slunju i Sljemenu.

U subotu ujutro u 7 sati u Delnicama je izmjereno 22 cm snijega, u Begovom Razdolju 48 cm, u Gospiću 13 cm, u Udbini 27cm, na Zavižanu 56 cm, Ogulinu 5 cm, dok je na Sljemenu izmjereno 16 centimetra.

Danas će u cijeloj Hrvatskoj biti umjereno do pretežno oblačno, u gorju ponegdje sa snijegom, na Jadranu povremeno kišom, a u Dalmaciji i pljuskovima s grmljavinom.

Slaba kratkotrajna kiša očekuje se mjestimice i u središnjim i istočnim predjelima.

Vjetar slab do umjeren sjeveroistočni, na sjevernom i dijelu srednjeg Jadrana umjerena i jaka bura s olujnim udarima, a u južnoj Dalmaciji umjereno do jako jugo. Najviša temperatura zraka na kopnu većinom od 0 do 6, na Jadranu između 9 i 15 °C.

Prognostičari najavljuju da bi se temperature ovog vikenda mogle spustiti i do -16 stupnjeva Celzijusa u gorju, a snijeg bi se mogao spustiti i u nizine.

Sutra će u Hrvatskoj u većem dijelu unutrašnjosti povremeno padati kiša i snijeg, a glavnina snijega očekuje se krajem dana i u noći, uz snježni pokrivač, znatniji u gorju.

U istočnoj Slavoniji i na Jadranu povremeno kiša, u Dalmaciji ponegdje i obilnija uz grmljavinu.

Temperatura zraka na kopnu većinom od 0 do 5, u gorju niža, na sjevernom Jadranu od 6 do 11, u Dalmaciji između 10 i 15 °C.

Niske temperature i snijeg najavljene su sve do četvrka, kada se očekuje smirivanje vremena.

HAK: Ne krećite na put bez zimske opreme!

Za sva vozila otvorene su autoceste A1 i A6 Rijeka-Zagreb, a na pojedinim dionicama vozi se uz ograničenja brzine, zbog jakog vjetra ili snijega na kolniku, izvijestio je jutros HAK.

Slab snijeg mjestimice pada u Lici, dok su u većem dijelu ostatka zemlje kolnici mokri ili vlažni, te skliski od kiše, osim u Istri i Hrvatskom primorju. Mogući su odroni zemlje i kamenja. HAK upozorava vozače da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama, te da na put ne kreću bez zimske opreme!

Na Jadranskoj magistrali (D8) od Senja do Karlobaga zabrana je prometa za autobuse na kat, motocikle i vozila s kamp prikolicama (I. skupina), a od Bakra do Senja i od Karlobaga do Svete Marije Magdalene dodatno za dostavna vozila i vozila s natkrivenim teretnim prostorom (I.i II. skupinu vozila).

Zbog zimskih uvjeta, zabranjen je promet za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama, dok ostala vozila moraju imati zimsku opremu na cestama: na lokalnim i županijskim cestama na području Novog Vinodolskog, u Lici ( i dijelom područje Karlovačke i Zadarske županije).

Zbog poplave, za sav promet zatvorene su: državna cesta D36 na dionicama: Karlovac-Šišljavić u mjestu Koritinja i Gradec Pokupski-Lijevo Sredičko, županijska cesta u Donjem Mekušju i cesta u mjestu Staro Selo Topusko kod zaseoka Bjeljavina.

Na graničnim prijelazima nema dužih čekanja.

Zbog loših vremenskih uvjeta u prekidu su katamaranske linije na riječkom području, te iz Splita prema Braču, Hvaru, Korčuli, Lastovu i Visu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. svibanj 2024 14:18