UPALJEN METEOALARM

Stiže velika promjena s pijavicama i tučom, Vakula upozorava: Sutra nas čeka još opakije vrijeme

U tjednu pred nama očekuju nas povremeni obilni pljuskovi s grmljavinom, mjestimice i uz olujna nevremena s tučom
Srdjan Vrancic/CROPIX

 
 Srdjan Vrancic/Cropix

Postupno naoblačenje sa zapada, mjestimice s kišom i lokalnim pljuskovima s grmljavinom, osobito na sjevernom Jadranu i u gorju, pri čemu će pljuskovi biti češći i intenzivniji poslijepodne i navečer, prognoza je Državnog hidrometeorološkog zavoda Hrvatske za ponedjeljak.

U Zagrebu je jutros oko pola 8 počela padati kiša koja će biti intenzivnija i češća u noći na utorak.

Vjetar će biti većinom slab, u Slavoniji povremeno umjeren jugoistočni. Na Jadranu će puhati umjereno i jako jugo. Najviša temperatura zraka između 27 i 32 stupnjeva Celzijevih, u Dalmaciji i malo viša.

DHMZ je izdao upozorenja za opasne vremenske pojave, pa je tako narančasto upozorenje upaljeno za sjeverni Jadran, žuto za ostatak Hrvatske osim istočnog dijela na kojem se ne predviđaju opasne vremenske pojave.

Zoran Vakula u emisji "Dobro jutro, Hrvatska" za tjedan pred nama najavio je povremene obilne pljuskove s grmljavinom, mjestimice i uz olujna nevremena s tučom. Kazao je i da će u utorak vrijeme biti još opakije.

Na snazi će biti narančasto upozorenje za gotovo cijeli dio Hrvatske zbog obilne kiše i grmljavinskog nevremena te postoji opasnost od bujičnih poplava, kazao je Vakula. Dodao je da će sutra za pojedine dijelove Hrvatske možda biti upaljen i crveni meteoalarm.

- Narančasto je upozorenje, odmah do najvećeg stupnja, za sjeverni Jadran, dok je drugdje na Jadranu žuto upozorenje. Još danas je zelena istočna Hrvatska i ondje se još neće događati nešto opako od vremena, ali bit će sutra istaknuo je Zoran Vakula, glavni meteorolog HRT-a.

U ovoj nestabilnoj atmosferi danas će pljuskova, grmljavine i mjestimice i olujnih nevremena biti u zapadnim dijelovima Hrvatske. Na istoku će se zadržati suho.

- Vjetar u unutrašnjosti većinom slab, na Jadranu sve umjereniji pa mjestimice jako i olujno jugo, na srednjem i južnom nešto malo slabiji. Pri tome naglašavam, upozorenja postoje za sjeverni Jadran, lokalna nevremena s pljuskovima, grmljavinom, mjestimice i tučom. Ne smije se isključiti ni mogućnost pijavica danas na sjevernom Jadranu, a tijekom sutrašnjeg i preksutrašnjeg dana vjerojatno i južnije, naveo je Vakula.

image
DHMZ upozorenje
Dhmz
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. svibanj 2024 00:31