NAPOKON PROLJEĆE

Stižu nam iznadprosječno topli dani, temperatura će ići i do 20. No, za blagdane slijedi obrat

Kraj ožujka i početak travnja na kopnu će proteći uz pretežno sunčano vrijeme. Ipak, za blagdane bi moglo biti kiše
 Ranko Šuvar/CROPIX

U većem dijelu novoga tjedna bit će sunčanije, stabilnije i toplije vrijeme nego tijekom vikenda. I ovoga, ali i budućega.

Već u ponedjeljak temperatura će osjetno porasti, a iznadprosječna toplina - primjerena kraju travnja, a ne njegovu početku i kraju ožujka - pratit će nas sve do kraja tjedna. Slabog jutarnjeg mraza može biti još samo ponegdje, uglavnom u gorju. Na Jadranu će biti dnevna izmjena bure te sjeverozapadnog i jugozapadnog vjetra, piše HRT.

"Jačanje juga prvoga dana travnja nagovijestit će kišu za blagdane. Hladan zrak vjerojatno neće prodrijeti do većine Dalmacije, ali za vikend hoće nad sjevernije hrvatske krajeve. Zbog ljetnog računanja vremena i sljedećih sve duljih dana - sunčanih i ugodno toplih - lako je zaboraviti na obaveznu vožnju s kratkim svjetlima, koja je na snazi do srijede", stoji u tjednoj prognozi Tomislave Hojsak, dipl. ing. iz DHMZ-a.

U ponedjeljak pretežno sunčano i toplije

"U ponedjeljak će u Slavoniji, Baranji i Srijemu biti sunčanije nego u nedjelju, tek prolazno uz više oblaka, a ujutro rijetko i s maglom. Jutarnja temperatura od 3 do 6 °C, a dnevna osjetno viša od nedjeljne - između 17 i 19 °C.

I u središnjoj Hrvatskoj toplije, uz dnevnu temperaturu od 18 do 20 °C, no jutro će biti hladno, pa pri tlu može biti slaboga mraza, uglavnom na Banovini i magle. Danju će prevladavati sunčano.

I na zapadu zemlje pretežno sunčano, po kotlinama može biti jutarnje magle, kao i duž zapadne obale Istre. Nakon jutarnje slabe do umjerene bure, danju će jačati sjeverozapadnjak, pa će more biti malo valovito. Jutro od 0 do 4 °C u unutrašnjosti Istre i gorju, a na obali i otocima sjevernog Jadrana od 7 do 11. Dnevna temperatura od 15 do 18 °C.

image
Goran Mehkek/CROPIX

Temperatura će još malo porasti i u Dalmaciji, na 17 do 21 °C, ali tek nakon jutarnjih oko 10 °C, u unutrašnjosti oko 3 °C. Prevladavat će sunčano s umjerenom naoblakom. Zapuhat će umjeren sjeverozapadni vjetar, popodne i jak, a ponegdje će okrenuti na jugozapadni.

I na jugu Hrvatske pretežno sunčano te danju ugodno toplo uz 17 do 19 °C. Nakon jutarnjeg burina, zapuhat će jugozapadni i sjeverozapadni vjetar, a u noći umjerena bura, piše HRT.

Prema sredini tjedna još toplije

"Kraj ožujka i početak travnja na kopnu će proteći uz pretežno sunčano vrijeme, uglavnom u sjevernim područjima s prolazno povećanom naoblakom, osobito u Slavoniji. U gorju i unutrašnjosti Dalmacije povremeno će puhati sjeveroistočnjak, a u četvrtak vjetar okreće na jugozapadni. Dnevna temperatura iznad prosjeka, primjerenija za kraj travnja.

Ožujak i na Jadranu završava sunčanim danima i danju mnogima ugodnom toplinom. Ujutro će duž obale puhati umjerena bura, u utorak pod Velebitom i jaka, a popodne većinom sjeverozapadni i zapadni vjetar. Prvoga dana travnja zapuhat će jugo i najaviti novu promjenu.", prognozirala je za HRT Tomislava Hojsak, dipl. ing. iz DHMZ-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. lipanj 2024 16:05