VREMENSKA PROGNOZA

Stižu nova kiša i hladnoća! Šefica meteo službe: Evo kakvo nas vrijeme čeka u iduća tri mjeseca

Hrvatska meteo služba dobila novu šeficu, a ona za Jutarnji otkriva: Evo kakvo nas vrijeme čeka u iduća tri mjeseca!'
Zagreb, 210512. Zagrepcane je u predvecernjim satima rashladio pravi proljetni pljusak.Veca kolicina kise koja je pala u kratkom vremenu, iznenadila je dio gradjana, dok su neki ipak bili spremni i otvorili svoje kisobrane. Foto: Nenad Dugi / CROPIX
 Nenad Dugi / CROPIX / CROPIX

Državni hidrometeorološki zavod (DHMZ) objavio je prognozu za danas i sljedećih tjedan dana. Iako ćemo prvi dan novog tjedna uživati u sunčanom i toplijem vremenu, to nije slučaj s ostatkom tjedna.

Danas će u većini krajeva biti djelomice ili pretežno sunčano, a u gorskim predjelima i na sjevernom Jadranu promjenljivo oblačno. U unutrašnjosti ujutro mjestimice magla, a sredinom dana i poslijepodne lokalno je moguće malo kiše ili poneki pljusak, uglavnom u središnjim krajevima. Vjetar je većinom slab, na sjevernom Jadranu mjestimice umjereno jugo. Najviša dnevna temperatura biti će većinom od 18 do 23 Celzijevih stupnjeva.

U narednim danima čekaju nas kiše, mjestimice i obilne, a temperature bi se do kraja tjedna mogle spustiti i za više od deset stupnjeva. Najveći broj padalina očekuje nas u četvrtak i nedjelju, a krajem tjedna temperatura će pasti čak i ispod deset stupnjeva.

Tek u zadnjoj trećini svibnja će se javiti sunčano vrijeme i više temperature, što znači da će promjenjivo i oblačno vrijeme potrajati barem desetak dana.

Odsada prognoze za tri mjeseca

Nova ravnateljica DHMZ-a Strelec Mahović istaknula je kako će DHMZ, u skladu s trendovima u svijetu, uskoro početi objavljivati probalističke prognoze, odnosno prognoze s vjerojatnošću ostvarenja. Naposljetku, osvrnula se i na prognozu za nadolazeće ljeto.

- Velika je vjerojatnost da će sljedeća tri mjeseca biti toplija od klimatološkog srednjaka, dok će oborina biti u okvirima prosječnih ili malo manje. To ne znači da tijekom sezone neće biti desetak hladnijih i kišnijih dana pa ako ste u to doba uzeli godišnji, imali ste peh - zaključila je Strelec Mahović

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. svibanj 2024 03:48