ŠTO ĆE REZATI MINISTAR PROSVJETE ‘Spojit ćemo agencije. Neće biti otkaza, ali će najam biti manji’

Ministarstvo prosvjete ima tri agencije sa 287 ljudi i proračunom od 83,8 milijuna kuna
 Darko Tomaš/CROPIX

Iako ne vidi (previše) prostora za uštede u svom sustavu, ministar znanosti, obrazovanja i sporta Vedran Mornar uskoro bi morao izaći pred ministra financija Borisa Lalovca s planom štednje za 2015. godinu.

Kako doznajemo, jedna od mogućnosti o kojoj se ponovo razmišlja jest spajanje obrazovnih agencija.

Odvojeni uredi

Nakon što su prije četiri godine spojene Agencija za obrazovanje odraslih i Agencija za strukovno obrazovanje, sada se radi na kalkulaciji o spajanju Agenciju za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih s Agencijom za odgoj i obrazovanje. Treća agencija u sustavu, ona za znanost, ne bi trebala izgubiti samostalni status.

Tri agencije zapošljavaju 287 ljudi, a iz pročuna ukupno dobivaju oko 83,8 milijuna kuna. Najveća je Agencija za odgoj (125 zaposlenih s proračunom od 33,7 milijuna kuna), slijedi je Agencija za strukovno - 92 zaposlena i 29,7 milijuna kuna, dok Agencija za znanost ima 70 zaposlenih i proračun od 20,4 milijuna kuna. Agencija za znanost i ona za odgoj u istoj su unajmljenoj zgradi u kojoj je i Ministarstvo znanosti, a Agencija za strukovno ima u najmu prostor, na čiji zakup godišnje troši gotovo dva milijuna kuna.

- Radimo na projekciji koja bi pokazala kolika bi bila financijska učinkovitost spajanja dviju agencija - potvrdio nam je pomoćnik ministra obrazovanja Staša Skenžić. No, Ivan Šutalo, ravnatelj Agencije za strukovno obrazovanje, nije zadovoljan.

- Dosad je naša agencija povukla oko 220 milijuna kuna iz fondova EU, a od 2005. do danas iz proračuna je za našu agenciju izdvojeno 150 mil. kuna. Ima li onda smisla mijenjati koncept Agencije - pita se Šutalo.

Trošak projekata

Od njihovih 29,7 milijuna kuna, polovica, napominje, ide za projekte, pa je realni proračun Agencije 15,5 mil. kuna. Ravnatelj Agencije za odgoj i obrazovanje Vinko Filipović drukčijeg je stava.

- Ako će spajanje agencija pridonijeti racionalizaciji, nemam ništa protiv.

O tome treba li razmišljati o objedinjavanju svih agencija u sustav, kakav je nekada bio Zavod za školstvo, ukinut 2005., Filipović kaže da nije važno kako bi se zajednička ustanova zvala, već kakva bi joj bila kvaliteta rada.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. lipanj 2024 19:39