DAN ISTINE ZA BIVŠEG PREMIJERA I GLAVNOG DRŽAVNOG ODVJETNIKA

ŠTO ĆE ZNAČITI PRESUDA Sanaderova će osuda vratiti Inu Hrvatskoj?

 Buljubašić/CROPIX

Sutra je dan istine za bivšeg premijera Ivu Sanadera. Na zagrebačkom Županijskom sudu bit će objavljena prvostupanjska presuda prema optužbi USKOK-a u aferama Ina-MOL i Hypo. Sanader neće biti ni pravomoćno oslobođen ni pravomoćno osuđen.

Presumpcija nevinosti, za koju Sanader uistinu s pravom tvrdi da su je u njegovu slučaju mnogi kršili, i dalje će ostati. No, prvostupanjska presuda nesumnjivo će ipak biti svojevrsna prekretnica u procesuiranju bivšeg predsjednika Vlade RH.

Jak argument

Oslobađanje od optužbi, posebice ako do toga dođe u slučaju mita za prepuštanje upravljačkih prava nad Inom mađarskom MOL-u, bilo bi težak udarac za DORH, odnosno USKOK. Unatoč pravu na žalbu i mogućoj drugačijoj odluci Vrhovnog suda, koju bi se čekalo možda i godinu dana, glavni državni odvjetnik Mladen Bajić našao bi se u poziciji da mora objašnjavati zašto je za to djelo, bez čvrstih dokaza, optužio ne samo bivšeg hrvatskog premijera, već i prvog čovjeka MOL-a Zsolta Hernadija protiv kojega USKOK vodi istragu zbog davanja mita. Upravo zbog posrednog optuživanja MOL-a bila bi to međunarodna blamaža.

S druge strane, u slučaju osuđujuće presude, dogodilo bi se upravo suprotno. Osnažila bi se pozicija Hrvatske kao dioničara Ine. Upravljačka prava više ne bi bila nepovratno izgubljena. U daljnjim pregovorima sa strateškim partnerom, MOL-om, Vlada RH imala bi jak argument. I važan adut u slučaju pokretanja bilo kakvog sudskog spora vezanog za pravovaljanost izmjena i dopuna međudioničarskog ugovora iz 2009. godine. A osuđujuća presuda, gotovo je sigurno, značila bi trenutni povratak optuženog Ive Sanadera u Remetinec. Do pravomoćne odluke Vrhovnog suda.

Dragulj gospodarstva

Optužba u aferi Hypo, ona za uzimanje provizije od 3,6 milijuna kuna prilikom ishođenja kredita za hrvatska veleposlanstva sredinom 90-ih, nije nevažna, ali ipak za sobom vuče manje posljedice od optužbe u slučaju Ina - MOL. Uzimanje provizije, bez obzira na to što se radi o optužbi za ratno profiterstvo, u svojstvu zamjenika ministra vanjskih poslova i bez konkretne štete za RH, mogla bi, ako sud zaključi da je kriv, za Sanadera značiti nekoliko godina zatvora.

No, ako ga sud proglasi krivim da je kao prvi čovjek hrvatske Vlade stranom partneru, za mito od 10 milijuna eura prepustio upravljanje Inom, draguljem hrvatskog gospodarstva, kako su je nazivali sami predstavnici MOL-a, onda kazna mora biti visoka.

Dakle, ili oslobađajuća, ili presuda blizu maksimalnih osam godina zatvora, koliko je zakonom propisano za mito. A zakonom je također propisano da optuženik, nepravomoćno osuđen na pet ili više godina zatvora ne može na slobodi čekati drugostupanjsku odluku. Odmah nakon objave presude, stavljaju mu se lisice na ruke, ili se, ako optuženik ne dođe na izricanje - što po zakonu nije dužan - izdaje se dovedbeni nalog.

Nije svejedno hoće li Sanader pravomoćnu odluku čekati u Remetincu ili na slobodi. Za njega i njegovu obranu to nije svejedno ni zbog ostalih postupaka koji se vode, afere Fimi-Media koja je u tijeku, ali će potrajati barem do ljeta sljedeće godine te afere Planinska u kojoj suđenje još nije ni počelo.

Žrtva ‘urote’?

Osuđujuća presuda jednostavno bi napravila krš i lom u osnovnoj koncepciji Sanaderove obrane, a to je da nije počinio nikakvo kazneno djelo i da se radi o križarskom ratu protiv njega koji vodi Mladen Bajić po nalogu politike, odnosno Sanaderove nasljednice na čelu Vlade, Jadranke Kosor. Presudu neće donijeti ni Bajić ni Jadranka Kosor. Donijet će je sudsko vijeće na čelu sa sucem Ivanom Turudićem. A Sanader je više puta isticao kako ne smatra da sud sudjeluje u “uroti” protiv njega i često se, kada je iznosio optužbe na račun USKOK-a i Mladena Bajića, ograđivao napominjući kako “naravno, ne smatra da sudsko vijeće ima ikakve veze s time”.

Ako ostane pri tom stavu, može se očekivati da će optuženi Ivo Sanader prihvatiti presudu sudskog vijeća Županijskog suda ma kakva ona bila.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. lipanj 2024 17:42