ISPITAN U USKOK-u

ŠTO JE SUDAC REKAO ISTRAŽITELJIMA? Turudić: 'Dva poznata suca rekla su mi da me se prati i prisluškuje'

Predsjednik zagrebačkoga Županijskog suda Ivan Turudić ispitan je prije 10-ak dana u prostorijama USKOK-a u povodu kaznene prijave koju je ministar pravosuđa Orsat Miljenić podnio protiv nepoznatih počinitelja nezakonitog praćenja i prisluškivanja suca Turudića.

Miljenićeva reakcija uslijedila je nakon što je Turudić u kolovozu ove godine ustvrdio kako zna da je bio praćen i prisluškivan, pozivajući se među ostalim i na izvore iz policije. No, Ravnateljstvo policije brzo je reagiralo demantirajući da je Turudić bio predmet bilo kakvog policijskog kriminalističkog istraživanja.

- Točno je da sam bio na ispitivanju u USKOK-u. Rekao sam što o svemu tome znam. Nadam se da će USKOK ispitati i podnositelja prijave koji o tome sigurno ima neka saznanja kada je to prijavio, ali i predsjednika Ivu Josipovića - kratko je izjavio za Jutarnji sudac Turudić. Naglasio je da je ispitan u svojstvu oštećenika te da je sukladno pravima imao mogućnost izvršiti uvid u spis. No, nije ništa želio otkriti o sadržaju spisa, kao ni o sadržaju iskaza.

Kako saznajemo, prema neslužbenim izvorima bliskima istrazi, Turudić je navodno USKOK-u naveo i imena dvojice poznatih zagrebačkih odvjetnika od kojih je čuo da ga policija prati i prisluškuje. S druge strane, ime osobe iz policije koja mu se obratila s istom informacijom nije želio navesti.

No, suština priče trebala bi biti da je policija u jednom trenutku suca Turudića počela “odrađivati” zbog sumnje da se u inozemstvu sastajao s jednim trgovcem drogom. Zbog toga su tražili od DORH-a da ishodi potrebni nalog suca istrage i da Turudića stave pod tzv. posebne mjere tajnog nadzora. Međutim, DORH je procijenio da iz prikupljenih podataka ne proizlazi nikakva sumnja. Stoga su odbili poduzeti bilo kakve korake protiv njega. A je li policija nakon odbijenice DORH-a poduzela neke mjere, zasad nije poznato.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. svibanj 2024 15:29