IDE LI NA IZBORE?

Što planira Tomislav Karamarko? ‘Ma nema šanse da osnuje novu stranku, jasno je što pokušava...‘

Bivši šef HDZ-a aktivirao se na društvenim mrežama, lansirao web stranicu...

Tomislav Karamarko

 Boris Kovacev/Cropix

"Sve što radim, radim za domovinu Hrvatsku", poručio je na Facebooku nekadašnji predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko. Lansirao je i web stranicu (karamarko.com) na kojoj stoji stilizirana fotografija nekadašnje britanske premijerke Margaret Thatcher i citat "You may have to fight a battle more than once to win it" (Da biste pobijedili, nekad morate voditi više od jedne bitke".

Kada se zna da je 2016. Vladu i čelno mjesto HDZ-a napustio ponižen i pod prisilom, Karamarkova aluzija više je nego očita - poručuje kako je za svoju domovinu spreman na sve, pa tako i na još jednu izbornu utrku.

Pošto se nekadašnji šef, a danas samo jedan od dvjesto tisuća običnih članova HDZ-a uporno ne odaziva na pozive i poruke, nemoguće je znati planira li na izbore s HDZ-om ili s novom političkom opcijom.

Dok njegov nekadašnji bliski suradnik i ministar kulture Zlatko Hasanbegović kaže kako ne zna ništa o Karamarkovim planovima, bivša ministrica rada i mirovinskog sustava Nada Šikić veseli se Karamarkovom mogućem povratku u politiku.

- Osim što smo bili smo u istoj vladi, sličnih smo političkih stavova i naravno da bih pozdravila njegov povratak u visoku politiku. Iako se vidimo svakih mjesec ili dva, nije mi otkrio planove. A sasvim je jasno da bira optimalan trenutak za povratak. Dok ja upravo napuštam HDZ i u nedjelju osnivan novu stranku "Hrvatsko bilo", dojma sam kako će Karamarko ostati u HDZ-u i tako se pokušati vratiti u prvu ligu - kaže nam Šikić.

Jedan od visokih HDZ-ovih dužnosnika također smatra kako Karamarko neće osnovati novu opciju i da su njegove zadnje poruke namijenjene za unutarstranačke potrebe.

- To je njegov način da Plenkoviću poruči: ili me stavi na visoko mjesto na listi u 9. izbornoj jedinici ili ću vam tamo napraviti štetu. Naime, Karamarko se i kao šef HDZ-a natjecao upravo u toj jedinicu - kaže.

Drugi HDZ-ov dužnosnik tvrdi kako ne znam koji su Karamarkovi planovi, ali i da mu je potpuno svejedno što on smjera.

- Ako misli da će se na ovaj način vratiti u prvu ligu grdo se vara. Ako napusti HDZ doživjet će debakl jer ne vidim da su ga birači željni. A ako se na ovaj način planira dokopati mjesta na listi HDZ-a onda mora znati da je odabrao krivi put. To se radi tako da se priđe ljudima iz vodstva stranke i otvoreno porazgovara o vlastitim ambicijama. Zaključno, ovaj je HDZ čista suprotnost njegovom HDZ-u, ne mogu zamisliti Karamarka na našoj izbornoj listi. Pa kakvu bismo mi poruku time poslali? - kaže.

Naravno, moguće je da i da se te gorde Karamarkove poruke na koncu pokažu običnim čorcima jer nije ovo njegov prvi istup kojim sugerira ulazak u bitku za povratak u top politiku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 03:07