TRŽIŠTE NEKRETNINA U HRVATSKOJ

ŠTO SE I GDJE MOŽE KUPITI ZA 100-TINJAK EURA PO KVADRATU? Kuće na ovome području prodaju se vrlo slabo i nitko ih ne želi. Zašto?

 Vlado Kos / Ilustracija / CROPIX

S obzirom da je tržište kuća potpuno zamrlo, a cijene su u slobodnom padu, RTL je odlučio istražiti što se i gdje može kupiti za samo stotinjak eura po kvadratu, koliko se kuća u Baranji prodaje za manje od 15.000 eura i zašto se nekretnine ne mogu prodati.

Primjerice, oglasa u Petrinji je puno, cijene su niske, ali kupaca je malo.

- Kuće na ovome području prodaju se vrlo slabo. Daleko je veća ponuda od potražnje, a uzrok tome su i niske cijene - objasnila je za RTL Mirjana Marjanović, vlasnica agencije za prodaju nekretnina u Petrinji.

Dodala je kako se nada da će joj blizina Zagreba pomoći prodati kuću u obližnjem Cepelišu. Izvana neuredna, unutra visoki rohbau - cijena oko 10.000 eura. A prije nekoliko godina vlasnici su za nju dali 19.000.

- Kupili su je za puno više novca, ali pošto su tada cijene bile nešto veće, sad je prodaju znatno niže, ali unatoč tome što će izgubiti na njoj, odlučili su se za prodaju - rekla je Marijana.

Problem je, čini se, najveći u Osječko-baranjskoj županiji. U Baranji, gdje god krenuli, kuće se prodaju ili su prazne, prenosi RTL.

- Moja agencija u Baranji i na potezu od Osijeka prema Dalju ili Našicama u rasponu od 2000 do 15.000 eura prodaje stotinjak kuća, ali problem je taj što ih nitko ne kupuje - zaključio je Marijan Matijević, direktor agencije za promet nekretninama u Osijeku.

Tvrdi kako je problem masovno iseljavanje mladih, nedostatak radnih mjesta i loša perspektiva. Kuće, jednostavno, malo tko treba.

Neke od njih, vrhunske, nude se za 30-ak tisuća eura, a ne mogu se prodati.

I stručnjak za nekretnine Boro Vujović tvrdi kako nije toliko do lokacije, koliko do jednostavno prevelikih kuća građenih za djecu koja su otišla. A promijenio se i način života. Dodaje kako ljudi danas nemaju previše vremena za kuću jer jedva čekaju vikend da se odmore.

Iznimke su, kaže, tek urbani dijelovi grada i manje, povoljnije kuće.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. svibanj 2024 16:32